8:05 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / REGION / VUČIĆ I ZAEV: REŠAVANJE NESUGLASICA KROZ DIJALOG

VUČIĆ I ZAEV: REŠAVANJE NESUGLASICA KROZ DIJALOG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev razgovarali su telefonom i dogovorili se, u pet tačaka, o principima na kojima će se temeljiti odnosi dve zemlje, a pre svega da će sve eventualne nesuglasice rešavati – dijalogom.

th

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, Vučić i Zaev su, u dugom i otvorenom razgovoru, razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dveju država i postigli saglasnost u sledećem:

1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.

2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.

3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.

4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javnopravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Iz Predsedništva je saopšteno i da će Aleksandar Vučić sutra primiti ambasadorku Makedonije Veru Jovanovsku Tipko.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će od četvrtka početi povratak osoblja naše ambasade u Skoplju, a premijerka Ana Brnabić veruje da će makedonski premijer održati obećanje o glasanju Makedonije o članstvu Kosova u Unesku.

U međuvremenu, Brisel je pozdravio postizanje sporazuma Srbije i Makedonije.

 

IZVOR-RTS, TANJUG

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *