6:42 , понедељак , 25 март 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / ZA GODINU I PO BOLNICE U SRPSKOJ NAPUSTILA 193 MEDICINARA

ZA GODINU I PO BOLNICE U SRPSKOJ NAPUSTILA 193 MEDICINARA

Bolnice u Republici Srpskoj u posljednjih godinu i po napustila su ukupno 193 zdravstvena radnika, i to 21 ljekar i 172 medicinske sestre i tehničara. Pokazali su to podaci koje smo prikupili u bolnicama širom Srpske o broju radnika koji su ih napustili i onih koje su zaposlili tokom 2017. i 2016. godine, piše Glas Srpske.

20170703121917_433044 (1)

Iako je samo od početka ove godine otišlo 11 ljekara i 50 medicinskih radnika, u zdravstvenim ustanovama poručuju da se ipak ne suočavaju sa alarmantnim odlivom kadrova. Većina bolnica zapošljavala je u istom periodu i ljekare i medicinsko osoblje, u nekim slučajevima i više od broja onih koji su otišli. Ipak, u bolnicama ne navode da li je time nadoknađivan kadar koji ih je napustio ili je riječ o novim radnim mjestima koja su bila ranije predviđena. – Od 1. januara do 22. juna ove godine pet ljekara i 33 medicinske sestre i tehničara dobrovoljno su otišli, dok su nas lani napustila četiri ljekara i 75 medicinskih radnika – rekli su u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Dodaju da su lani zaposlili 15 ljekara i 93 medicinara, dok ove godine nisu zaposlili nijednog ljekara, ali su primili 74 medicinska radnika. Napominju da im ne nedostaje osoblja i da uvijek nastoje da zadrže i zaposle profesionalce. Bolnicu u Istočnom Sarajevu ove godine napustila su dva medicinska tehničara, a lani jedan ljekar i tri medicinska tehničara. – Ove godine zaposlili smo dva medicinska tehničara, a lani jednog ljekara – rekli su u ovoj bolnici.

Direktor bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj kaže da je ove godine od njih otišao jedan medicinski tehničar, a lani njih devet i jedan ljekar, dok su u posljednjih godinu i po zaposlili pet ljekara i 13 medicinara. Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić kaže da su ih ove godine napustila dva ljekara koja su otišla da rade u privatne ustanove u Goraždu i Beogradu, kao i jedna medicinska sestra koja je otišla u Njemačku. – Lani nas je napustio jedan ljekar i jedan medicinski tehničar – rekao je Marić i dodao su u 2017. i 2016. zaposlili 11 ljekara i 36 medicinskih sestara. U bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju kažu da su njihovu ustanovu ove godine napustila četiri ljekara i pet medicinara, dok je lani otišlo njih 15 i jedan ljekar.

– Prošle godine zaposlili smo 11 ljekara i 18 medicinskih radnika, a ove godine četiri ljekara i 16 medicinara – rekao je direktor ove bolnice Milorad Živković. Bolnice u Trebinju i Nevesinju jedine su koje se mogu pohvaliti time da ih niko od ljekara, a ni ostalog medicinskog osoblja, ove ni prošle godine nije napustio. – Ove godine zaposlili smo dva ljekara i dva medicinska radnika, a isti broj ljekara i osoblja zaposlili smo i lani – rekli su u nevesinjskoj bolnici. I direktor bolnice Trebinje Vaso Mijanović kaže da nije bilo radnika koji su ih napustili ove i prošle godine, ali da su u pomenutom periodu zaposlili pet ljekara i dvije medicinske sestre. Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih tehničara i babica RS Ranko Palačković kaže da ljekari iz javnih bolnica prvenstveno odlaze u privatne ustanove, ali i u inostranstvo, dok medicinske sestre i tehničari mahom traže poslove u Njemačkoj.

– Plaćeniji poslovi su najčešći uzrok odlazaka iz javnih bolnica. U privatnim klinikama ljekari dobijaju plate po dogovoru i u skladu sa svojom profesionalnošću, dok u Njemačkoj medicinari mogu zaraditi i tri puta više nego ovdje – istakao je Palačković.

 

IZVOR-GLAS SRSPKE, NEZAVISNE NOVINE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *