14:47 , четвртак , 22 август 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / ZA NASTAVAK RADOVA U BORBI PROTIV POPLAVA 19 MILIONA KM

ZA NASTAVAK RADOVA U BORBI PROTIV POPLAVA 19 MILIONA KM

Evropska investiciona banka odobrila je novi kredit od 19 miliona evra za nastavak realizacije projekata zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Ranije odobreni kredit od 55 miliona evra utrošen je u sanaciju i rekonstrukciju savskog nasipa, regulaciju riječnih korita i izgradnju nasipa i obaloutvrda širom Republike Srpske, rečeno je na završnoj konferenciji pod nazivom „Hitna pomoć i zaštita od poplava” koja je održana u Etno selu „Stanišići“.

Svi započeti poslovi i projekti u okviru „Hitnih mjera zaštite od poplava“, koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke od 55 miliona evra, trebalo bi da budu završeni u narednih 18 mjeseci. Najviše posla biće urađeno na sanaciji i rekonstrukciji postojećih objekata za zaštitu od poplava, koja nije rađena tokom prethodne tri decenije, pojasnio je pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović.

– Uradićemo sanaciju i rekonstrukciju kompletnoga savskog nasipa,  crpnih stanica, rekonstrukciju obodne kanalske mreže u dužini 180 kilometara i riječnih tokova kroz urbane sredine koje su bile najkritčnije. Time ćemo stvoriti uslove za mirniji život naših građana i za privredni razvoj – naglasio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, završetkom ovih projekata i izgradnjom Drinskog nasipa sistem odbrane od poplava biće stabilan i funkcionalan.

– Gotovo 30 godina nije se ulagalo u vodoprivredne poplave i kao rezultat smo imali katastrofalne poplave 2010. i 2014. koje su izazvale štete procjenjene na milijardu i 500 miliona KM – rekao je Stojanović.

Direktor „Voda Srpske“ Milan Kikić istakao je ovom prilikom da su u toku s pripreme i za realizaciju novog kredita Evropske investicione banke od 19 miliona evra, koji će unaprijediti zaštitu od poplava u mjestima koja nisu imala izgrađene vodoprivredne objekte.

– U prvoj fazi to je bio kredit od 55 miliona KM, a radilo se o rekonstrukciji postojećih vodoprivrednih objekata, nasipima, regulaciji korita, obaloutvrdama. U drugoj fazi ovog kredita od 19 miliona evra radiće se vodoprivredni objekti u onim mjestima gdje do sada nismo imali zaštitu od poplava, to su znači Modriča, Doboj, Prijedor, Bijeljina – pojasnio je Kikić.

Završnoj  konferenciji projekta „Hitna pomoć i zaštita od poplava“, koji je organizovala konsultantska kuća KOVI, prisustvovali su i predstavnici Evropske komisije, UNDP-a i lokalnih zajednica.

U toku devet projekata

U „Vodama Srpske” podsjećaju da se realizuju projekti, koji se finansiraju sredstvima Svjetske banke, Fonda solidarnosti, IPA komponente.

– Realizujemo devet projekata, vrijednosti 44 miliona KM. Novce iz IPA fondova, oko 22 miliona KM, realizujemo projekte na području Ugljevika, Zvornika i Bratunca. Kraju se privode i pripreme za početak radova na izgradnji Drinskog nasipa. Do kraja oktobra biće riješeni imovinsko – pravni odnosi – podsjetio je Kikić.

IZVOR: SRPSKA INFO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *