8:04 , четвртак , 17 јануар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / ZA POPLAVLJENE STIŽE JOŠ 15 MILIONA KM

ZA POPLAVLJENE STIŽE JOŠ 15 MILIONA KM

Mnogi stanovnici Republike Srpske, čija su domaćinstva oštećena ili uništena u majskim poplavama 2014. godine, u ovoj godini mogli bi da dobiju dugoočekivanu pomoć, jer bi RS trebalo da bude uključena u projekat sa međunarodnim institucijama, čija vrijednost premašuje 15 miliona KM.

poplave-doboj

Novac bi trebalo da tokom idućih 30 mjeseci bude utrošen za izgradnju i rekonstrukciju kuća, podršku radnim mjestima i zapošljavanju, a taj prijedlog su podržali i ministri u Vladi RS.

Riječ je o prijedlogu nastavka saradnje sa Evropskom komisijom i Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru novog projekta oporavka od poplava, koji bi najvećim dijelom bio finansiran donatorskim sredstvima EU. Planirano je da Vlada učestvuje sa deset odsto, odnosno 1,5 milion maraka u iduće dvije budžetske godine.

Na sastanku ministra finansija RS Zorana Tegeltije i delegacije UNDP-a koju je predvodio zamjenik rezidentnog predstavnika Zahira Virani, koji je održan lani u oktobru, konstatovano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom zajedničkih projekata na oporavku od poplava.

UNDP je zbog toga predložio nastavak saradnje u narednom dvogodišnjem periodu, a urađena je i procjena preostalih potreba za sanacijom i rekonstrukcijom.

Najviše kuća je, prema preliminarnim podacima, potrebno izgraditi u Bijeljini, Loparama i Doboju, a na obnovu čeka najveći broj domaćinstava u Banjaluci, Bijeljini i Modriči. Pomoć očekuju i poljoprivrednici u Bijeljini, Modriči i Srpcu, kojima su poplave nanijele štetu na usjevima.

– Preliminarna analiza ukazuje na opravdanost nastavka intervencije u  procesu oporavka od poplava te je predložen novi, donatorskim sredstvima finansiran projekat, baziran na dva stuba, a to su domaćinstva i radna mjesta, odnosno izdržavanje – kazali su u Vladi RS.

Osim na kuće i domaćinstva, intervencija bi se odnosila i na osnaživanje domaćinstava da bi se mogli baviti poljoprivredom.

Poplave koje su BiH zadesile u maju 2014. godine napravile su štetu od oko četiri milijarde KM, od čega u RS više od dvije milijarde. RS od tada učestvuje u programu EU, namijenjenom podršci domaćinstvima, sprečavanju postkriznih rizika i obnovi radnih mjesta.

Izvor: Glas Srpske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *