3:42 , среда , 20 јун 2018
Početna / BIH / ZABORAVITE NA ZATVARANJE OHR-a

ZABORAVITE NA ZATVARANJE OHR-a

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH konstatovali su da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR-a, rekao je  u Sarajevu visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

incko

Incko je, prenoseći novinarima detalje nakon dvodnevne sjednice PIK-a, pojasnio da još nisu ispunjena „pet plus dva“ uslova da bi OHR bio zatvoren, te da je jedan od njih knjiženje vojne imovine.

On je istakao da je drugi uslov koji nije ispunjen pozitivna ocjena političke situacije u BiH, zasnovane na punom ispunjavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

OHR nije isti kao za vrijeme Pedija Ešdauna. NJegova uloga se mijenjala, ali ne i mandat„, rekao je Incko.

Incko kaže da je juče i danas na sjednici PIK-a na nivou političkih direktora najduže raspravljano o budućnosti OHR-a i visokog predstavnika.

„Neke zemlje koje nisu naklonjene OHR-u nisu zahtijevale njegovo zatvaranje. Bio bih zadovoljan kada bi OHR što prije bio zatvoren“, dodao je Incko i istakao da je kominike ovaj put usvojen jednoglasno, bez izdvojenog mišljenja.

On smatra da ne treba biti zabrinut i nervozan zbog prisustva predstavnika međunarodne zajednice u BiH, navodeći da se u nekim zemljama poput Kipra, koji je član EU, oni nalaze oko 50 godina.

Incko je rekao da su politički direktori razočarani realizacijom reformi u BiH i da su pozvali sve koji su na vlasti da rade na poboljšanju političke stabilnosti.

On je istakao da su izabrani zvaničnici u BiH preuzimali obaveze koje se odnose na integraciju u EU i na MMF, a nisu ih realizovali.

„Organi vlasti u BiH pozvani su da ispune Reformsku agendu. BiH treba da ispuni i uslove iz proširenog aranžmana sa MMF-om i to hitno“, naveo je Incko.

On je naglasio da je razgovarano i o terorizmu, saopštivši da je iz BiH na strana ratišta, prije svega Siriju, otišlo manje od 200 državljana BiH, da ih je 40 uhapšeno, 22 osuđena, a 120 pod nadzorom.

Na sastanku je, kako kaže Incko, iskazana i frustriranost odlaskom mladih iz BiH.

„Politički direktori su nekoliko puta pomenuli činjenicu da je u posljednje tri godine iz BiH otišlo više od 100.000 mladih ljudi u NJemačku i druge zemlje“, kaže Incko.

 

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *