0:03 , среда , 19 јун 2019
Početna / BIH / ZABRANJEN UVOZ SARDINA „SARA“ ZBOG POVEĆANOG SADRŽAJA ARSENA

ZABRANJEN UVOZ SARDINA „SARA“ ZBOG POVEĆANOG SADRŽAJA ARSENA

 Republička inspekcija za hranu zabranila je uvoz 11.271 konzerve sardina u biljnom ulju „Sara“ težine 150 grama, zbog povećanog sadržaja arsena.


Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da su konzerve porijeklom iz Indonezije, a upotrebljive su do 27. jula 2023. godine.

„Prilikom pregleda pošiljki hrane iz uvoza, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje navedene pošiljke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja sadržaja teških metala i histamina. Na osnovu rezultata analize koju je izvršio Veterinarski institut `Dr Vaso Butozan` utvrđen je povećan sadržaj arsena, na osnovu čega je ocijenjeno da pošiljka ne zadovoljava parametre propisane Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani“, navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata dodaju da je uvoznik zatražio superanalizu koja je izvršena u Institutu za javno zdravstvo Srpske, a koja je potvrdila rezultate prve analize.

„Utvrđeno je prisustvo arsena u količini od 3,24 mikrograma po kilogramu, dok je referentna vrijednost tri mikrograma po kilogramu“, preciziraju iz Inspektorata.

Sporna pošiljka uništena je pod nadzorom inspekcije.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *