17:25 , субота , 21 јул 2018
Početna / BIH / ZAKON O AKCIZAMA PRED SM BiH, UPITNA PODRŠKA SDS-a

ZAKON O AKCIZAMA PRED SM BiH, UPITNA PODRŠKA SDS-a

Savjet ministara BiH trebalo bi danas da razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.
SMUsvajanje ovih zakona jedan je od uslova ispunjavanja zahtjeva iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.
Iz SDS-a su najavili da njihovi poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH neće glasati za ove zakone.
– Vrlo je upitno kako će se predstavnici Saveza za promjene izjasniti u Savjetu ministara, rekao je Mirko Šarović. Neki, dodaje, očito ne žele da čuju njihove argumente, a tiču se plavog dizela.
– Mi tražimo kroz ovaj zakon podršku za poljoprivredni sektor u cijeloj BiH. Poljoprivredni sektor posebno je ranjiv nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog čega bi povećanje za 15 feninga po litru goriva, odnosno nafte i naftnih derivata, dovelo ovaj sektor u vrlo nepovoljan položaj, posebno imajući u vidu da podsticaji poljoprivredi u oba entiteta kasne i da su veoma niski – istakao je Šarović.
Šarović kaže da razumije zahtjeve MMF-a i evropskih predstavnika da je neophodan razvoj zemlje i radna mjesta, ali od svojih principa ne mogu odustati.
Ovaj set zakona bio je na dnevnom redu i prošle sjednice Savjeta ministara BiH, ali o njima na toj sjednici nije raspravljano jer nije bio prisutan ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda. Predstavnici vlasti na nivou BiH iz Republike Srpske su izričito rekli ne Zakonu o akcizama. Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je na dnevnom redu sjednice prijedlog odluke o sprovođenju mjera radi ostvarenja kvantitativnih kriterijuma i indikativnih ciljeva usaglašenih pismom namjere po Proširenom aranžmanu sa MMF-om za institucije BiH.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *