5:54 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / ZALAZJE: OBILJEŽAVANJE 25 GODINA OD STRADANJA SRPSKIH CIVILA I VOJNIKA SREBRENIČKIH SELA

ZALAZJE: OBILJEŽAVANJE 25 GODINA OD STRADANJA SRPSKIH CIVILA I VOJNIKA SREBRENIČKIH SELA

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, danas će biti obilježeno 25 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase, Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni.

104832

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora, započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih se 10 još vode kao nestali, a njih sedam su živi zarobljeni i još nisu pronađeni. Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije. Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Programom obilježavanja, za danas je nakon svete liturgije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, planirana posjeta mjesta stradanja i polaganje cvijeća kod spomen-obilježja. Kod spomenika i kosturnice u Zalazju biće služen parastos za 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije „Petrovdanski dani“, koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe. Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

Izvor: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *