17:27 , четвртак , 19 јул 2018
Početna / BIH / ZAPRIJEĆENO SMANJENJEM KREDITNOG REJTINGA

ZAPRIJEĆENO SMANJENJEM KREDITNOG REJTINGA

Agencija „Standard i Purs“ ponovo je BiH potvrdila kreditni rejting „B“, ali je prvi put od 2008, zbog nerada i nesposobnosti aktuelne vlasti, predvođene predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem, upozorila i zaprijetila da će smanjiti rejting BiH ako se nastavi sa kašnjenjem reformi, piše „Dnevni avaz“.

standard-poors
„Uprkos produženom kašnjenju i riziku zbog sve manjeg broja direktnih stranih investicija, privreda BiH“ ima veoma skroman rast“, navodi se u analizi Agencije i dodaje da politika u BiH sprečava napredak strukturnih i privrednih reformi koje su ključne za zemlju.

„Standard i Purs“ ističe da je potrebno sprovesti reforme kako bi bio dovršen prvi pregled aranžmana sa MMF-om.

„Mogli bismo smanjiti kreditni rejting BiH ako se oduži period bez predviđene tranše kredita MMF-a. Predviđamo da može doći do pritisaka na finansiranje i likvidnost konstitutivnih subjekata BiH u narednih 12 mjeseci“, naglašeno je u izvještaju.

Iz Agencije napominju da, uprkos nekoliko pokušaja početkom godine, zakonodavci nisu usvojili povećanje akciza na gorivo, što je jedna od nekoliko ključnih preostalih reformi potrebnih za nastavak aranžmana sa MMF-om.

U izvještaju se dodaje da će, ako se nastavi period bez reformi, BiH izgubiti znatna međunarodna sredstva i da očekuju postepeno povećanje deficita tekućeg računa na skoro osam odsto BDP-a do 2020. godine.

Ekonomski analitičar Željko Rička rekao je za „Dnevni avaz“ da je ovo otvorena prijetnja Agencije „Standard i Purs“ i dodao da bi vlastima BiH ovo trebalo da bude posljednje upozorenje kako bi što prije nešto promijenile u svom radu.

„Kad govorimo o posljedicama, prvo i osnovno jeste da gubimo likvidnost kao zemlja i ulazimo u fazu bankrota jer nećemo moći ispunjavati obaveze“, ocijenio je Rička.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *