7:58 , уторак , 19 фебруар 2019
Početna / SVIJET / ZATVARA SE POSLJEDNJA FABRIKA AUTOMOBILA

ZATVARA SE POSLJEDNJA FABRIKA AUTOMOBILA

Era automobilske industrije u Australiji završava se poslije više od 90 godina sutrašnjim zatvaranjem proizvodne linije „DŽeneral motorsa“ u Adelejdu.

holden

 

 

 

 

 

 

 

 
„DŽeneral motors“ je posljednji u nizu proizvođača, poslije „Forda“, „Tojote“, „Nisana“, „Micubišija“, „Krajslera“ i „Lejlanda“, koji su napustili Australiju u posljednjih nekoliko decenija.

Zatvaranjem fabrike za proizvodnju limuzine „holden“ 900 radnika ostaje bez posla, prenio je AP.

Ugrožene su i hiljade radnih mjesta u kompanijama koje su isporučivale automobilske dijelove australijskim proizvođačima.

„Holden“ je ogranak američkog „DŽeneral motorsa“ i generacijama je bio simbol nacionalnog ponosa u Australiji.

Masovna proizvodnja prvog australijskog modela pokrenuta je 1948. godine, a deset godina kasnije više od polovine novih automobila u Australiji bili su marke „holden“.

Australiju je 2008. godine zahvatila globalna ekonomska kriza, a subvencije automobilskoj industriji do tada su se oslanjale na budžetski suficit, kojeg više nije bilo.

„Ford“ i „Tojota“ su zatvorili svoje proizvodne pogone u Australiji 2013. godine, u vrijeme kada je zbog rasta rudarske industrije australijski dolar prvi put postao jači od američkog. Zbog toga su automobili proizvedeni u ovoj zemlji postali preskupi i nekonkurentni.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *