15:22 , понедељак , 23 април 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / ZAVRŠENO SASLUŠANJE – ODLUKA O „LJUBIJI“ PRIJE NASTAVKA SKUPŠTINSKOG ZASJEDANJA

ZAVRŠENO SASLUŠANJE – ODLUKA O „LJUBIJI“ PRIJE NASTAVKA SKUPŠTINSKOG ZASJEDANJA

Odbor za privredu Narodne skupštine Republike Srpske okončao je danas u Banjaluci raspravu o odluci Vlade Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude „Ljubija“, metodom neposrednog izbora kupca.

ljPredsjednik Odbora za privredu Narodne skupštine Dušan Berić rekao je da će Odbor konačnu odluku o ovom pitanju donijeti prije rasprave o ovoj tački dnevnog reda na 18. sjednici Narodne skupštine, čiji je nastavak zakazan za 10. maj.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je novinarima nakon saslušanja da je za Srpsku od izuzetnog značaja da dobije investitora koji je dao veoma ozbiljnu ponudu, a to je „Izrael investment grupa“.
„Ponuda zadovoljava očekivanja koja smo imali od ponuđača. Ovo je bio javni postupak u koji su dobrovoljno ušli `Arselor Mital` i `Izrael investment grupa`. Izraelska kompanija je dala neuporedivo bolju ponudu zbog čega je Vlada predložila Narodnoj skupštini da potvrdi da ova kompanija dobije pravo da upravlja akcijama `Ljubije`“, dodao je Đokić.
Član Odbora za privredu Narodne skupštine Radovan Višković pitao je predstavnike „Arselor Mitala“ da li mogu garantovati posao za više od 800 radnika te firme u Prijedoru ukoliko bi došlo do poremećaja na svjetskom tržištu.
Predstavnici „Mitala“ su na Viškovićevo pitanje odgovorili da svih ovih godina vode računa o radnicima.
Na javnom saslušanju stavove su, osim članova skupštinskih odbora, iznijeli ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, te predstavnici „Izrael investment grupe“ i „Arselor Mitala“.
Vlada je ranije donijela odluku o prodaji „Ljubije“, metodom neposrednog izbora kupca. Za kupovinu akcija kompanija „Izrael investment grupa“ ponudila je najviše novca, 92 miliona maraka.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je ranije danas će poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasati za prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji kompaniji „Izrael investment grup“ 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude „Ljubija“.
„Trudimo se da u najboljem interesu za Republiku Srpsku javnost spozna o čemu se radi, a odluka je na poslanicima“, dodao je Dodik povodom današnjeg javnog saslušanja pred Odborom Narodne skupštine Republike Srpske za privredu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR „Ljubija“.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da će poslovanje Rudnika željezne rude „Ljubija“ biti unaprijeđeno ukoliko dođe do prodaje akcija Vlade u „Ljubiji“ kompaniji „Izrael investment grup“. Đokić je rekao da u tom slučaju „Arselor Mital“ i „IIG“ moraju da sarađuju u zajedničkom preduzeću, jer će biti problem ako to ne budu radili.
Javno saslušanje o „Ljubiji“
Javno saslušanje o „Ljubiji“

„Ako IIG postane vlasnik ne bi trebalo da se mijenja ništa u poslovanju. Biće samo bolje, jer Vlada nema milione da ona ponudi `Mitalu` da investira u taj posao“, rekao je Đokić na javnom saslušanju pred Odborom Narodne skupštine Srpske za privredu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR „Ljubija“.
Đokić je ocijenio da se nepotrebno stvara strah da će sve propasti ukoliko dođe do prodaje državnih akcija u „Ljubiji“.
Direktor „Izrael investment grupe“ Evgenij Zotov rekao je da će ta kompanija, ukoliko postane vlasnik državnog paketa akcija u RŽR „Ljubija“, dati bankarske garancije da budu isplaćene plate i doprinosi zaposlenih u „Arselor Mitalu“ Prijedor, u slučaju da se pomenuto preduzeće povuče iz ovog posla.
Zotov je dodao da će ta kompanija zaposliti 320 radnika u periodu od naredne tri godine.
„Spremni smo da, osim u rudarstvo, ulažemo i u druge projekte“, rekao je Zotov i dodao da bi u naredne tri godine eksploatacija rude u „Ljubiji“ trebalo da iznosi između 150.000 i 200.000 tona, a u narednom periodu i do pola miliona tona željezne rude.
Generalni direktor „Arselor Mitala Prijedor“ Mladen Jelača rekao je danas da je ova kompanija do sada u Republici Srpskoj i BiH ostvarila dobit od 117 miliona KM. Jelača je naveo da je od ovog iznosa 98 miliona KM investirano u otvaranje novog kopa, razvoj, nabavku neophodne opreme, kupovinu zemljišta i drugo.
„Isplatili smo 14 miliona KM za dividende, a pet miliona KM izdvojeno je u zakonske rezerve. Ukupno, od 2004. godine direktno i indirektno smo dali doprinos sa više od 388 miliona KM u privredu Republike Srpske“, rekao je Jelača na javnom saslušanju u Narodnoj skupštini pred Odborom za privredu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR „Ljubija“.
On je dodao da je kompanija do sada platila 30 miliona KM za koncesije, 141,4 miliona KM za neto plate i ostala primanja radnika, 78,2 miliona KM poreza i doprinosa na lična primanja, 14 miliona KM poreza na dobit, 3,6 miliona KM drugih naknada, 3,5 miliona maraka u razvoj lokalne zajednice, a 117,5 miliona KM „Željeznicama Republike Srpske“.
Jelača je ponovio da odluka o prodaji akcija RŽR „Ljubija“ može dovesti do ozbiljnog rizika po ekonomsku stabilnost cijelog regiona ako bude data prednost kompaniji bez iskustva u rudarstvu.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je danas da se prilikom odlučivanja o krupnim stvarima, poput Rudnika željezne rude „Ljubija“, ne treba praviti podjela na vlast i opoziciju, niti na avanturiste i one koji ozbiljno razmišljaju.
Na javnom saslušanju Đaković je rekao da je Gradska skupština u Prijedoru zabrinuta zbog ove odluke jer smatra da bi se to negativno odrazilo na rudnik, zaposlene i kooperante.
Čitajući zaključke prijedorske Gradske skupštine o ovoj odluci Vlade, Đaković je podsjetio da bi iz prodaje trebalo izuzeti vrijedne nepokretnosti RŽR-a, dati jasne garancije ekspotacije rude na tom području, te održati isti broj zaposlenih u prijedorskom „Arselor Mitalu“.
On je prenio zaključak prijedorskog parlamenta da bi Narodna skupština Srpske trebalo da garantuje zapošljavanje novih radnika, ali i dalja istraživanja rudnih bogatstava na području Prijedora.
Predsjednik Sindikata „Arselor Mitala“ Milanko Stojnić tvrdi da radnici ovog preduzeća strahuju zbog prodaje akcija „Ljubije“, te da bi najbolje bilo da 49 odsto akcija ostane u vlasništvu Srpske, a 51 odsto u vlasništvu „Arselor Mitala“.
„Ovakva prodaja akcija nije dobra jer u najavi imamo različite tužbe. Šta će biti sa radnicima dok tužbe budu razmatrane?“, upitao je Stojnić.
Vlada Republike Srpske ranije je donijela odluku o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude „Ljubija“, metodom neposrednog izbora kupca.
Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala „Ljubije“ kompanija „Izrael investment grupa“ ponudila je 92 miliona KM.

Izvor: RTRS

Foto: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *