9:03 , уторак , 16 јул 2019
Početna / VIJESTI / ZBOG ČEGA JE FEBRUAR JEDINI MJESEC KOJI IMA 28 DANA?

ZBOG ČEGA JE FEBRUAR JEDINI MJESEC KOJI IMA 28 DANA?

Vjerovatno ste se bar jednom zapitali zašto baš februar od svih mjeseci u godini ima najmanje dana. Evo zašto….

Februar je drugi mjesec u godini u julijanskom i gregorijanskom kalendaru. Ima 28 dana, 29 u prestupnoj godini, i jedini je mjesec koji ima manje od 30 dana. A da li ste znali zašto baš on jedini ima manje od 30 dana u mjesecu?31601

Naime, za sve su „krivi“ stari Rimljani, preciznije – inicijator svega bio je njihov prvi kralj Romul, koji se dosjetio da napravi kalendar koji je imao samo deset mjeseci. Godina je počinjala u martu, a završavala se u decembru. Januar i februar nisu postojali – zima im nije bila važna jer se njihovo bogatstvo temeljilo na sadnji i žetvi.

Da bi popunio ovu prazninu za vrijeme zime, Numa Pompilije, drugi od sedam rimskih kraljeva, odlučio je da kalendaru doda još dva mjeseca: januar i februar, ali tako da kalendarska godina traje 354 dana. Tada je u upotrebi bio lunarni kalendar (kalendar usklađen sa Mjesečevim fazama), a godina po lunarnom kalendaru traje otprilike baš toliko (29,53 x ,38) dana.

Da bi dobio dovoljan broj dana za dva dodatna mjeseca, Numa je od svakog mjeseca koji je trajao 30 dana oduzeo jedan dan, pa je za dva nova mjeseca ostalo 56 dana. Trebalo je, dakle, da svaki od ta dva mjeseca traje po 28 dana. Međutim, u to vrijeme Rimljani su iz sujeverja izbjegavali parne brojeve pa je januaru dodat jos jedan dan. Drugi mjesec je, ipak ostao na 28 dana, ali, iako se radilo o parnom broju, smatralao se da je to korektno jer je drugi mjesec bio posvjećen svetkovini pročišćavanja namenjenog kultu mrtvih.

Taj kalendar je znači trajao 355 dana. Februar je imao 28, mart, maj, jul i oktobar po 31, a januar, april, jun, avgust, septembar, novembar i decembar po 29 dana. Međutim, kalendar je i dalje imao nedostatke.

Naime, sve je funkcionisalo dobro nekoliko godina, ali, ubrzo, sezone nisu bile usklađene s njihovim tipičnim mjesecima, odnosno godišnjim dobima. Kako bi to popravili, Rimljani su dodali još jedan mesec – Mercedonius – koji su ubacivali u kalendar svakih nekoliko godina, nakon 23. februara. Bila je to noćna mora, jer je takav kalendar bilo teško pratiti.

Stvar je potom u svoje ruke uzeo Julije Cezar, oko 45 godine pre Hrista. Angažovao je stručnjaka da napravi kalendar po uzoru na egipatski. U kalendar su dodali deset dana i dodatni dan u februaru svake četvrte godine.

Takav kalendar zadržao se do danas i zato februar ima 28 dana, odnosno 29 kada je prestupna godina.

 

Izvor: Nacionalna geografija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *