14:17 , недеља , 18 август 2019
Početna / REGION / ZBOG RUSIJE EU PROTIV „KOREKCIJE“ GRANICA SRBIJE I KOSOVA

ZBOG RUSIJE EU PROTIV „KOREKCIJE“ GRANICA SRBIJE I KOSOVA

Evropska unija se plaši da će „korekcija“ granica između Srbije i samoproglašenog Kosova stvoriti presedan koji će dati Rusiji povod da traži od EU da prizna zakonitost ulaska Krima u sastav Rusije, izjavio je za Sputnjik diplomatski izvor u Briselu.

„Evropska unija je takođe zabrinuta da će ‘korekcija’ granica između Srbije i Kosova dati povod Rusiji da od EU zahteva da prizna zakonitost ulaska Krima u sastav Ruske Federacije“, rekao je izvor.

Očekivalo se da će pitanje razmjene teritorija između Srbije i Kosova razmotriti ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU na neformalnom sastanku u Beču. Međutim, do sada nijedna država EU nije izrazila podršku „korekciji“ granica. Prema mišljenju posmatrača, EU se plaši da je ovo puno negativnih posljedica za čitav region Zapadnog Balkana, a posebno za Bosnu i Hercegovinu, gdje se lideri Republike Srpske, uglavnom naseljene Srbima, izjašnjavaju za njeno ujedinjenje sa Srbijom.

Krim je postao dio Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog poslije državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsjednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

EU očekuje da će globalni sporazum između Srbije i Kosova biti okončan do proljeća 2019. godine. Sljedeći sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika samoproglašene republike Kosovo Hašima Tačija o normalizaciji odnosa zakazan je uz posredstvo šefa diplomatije EU Federike Mogerini za 7. septembar u Briselu.

IZVOR: NEZAVISNE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *