9:47 , ponedeljak , 11 decembar 2017
Početna / VIJESTI / MUZIKA / ZBOGOM, KRALJICE ROMSKE MUZIKE

ZBOGOM, KRALJICE ROMSKE MUZIKE

Esma Redžepova, kraljica romske muzike i dobro srce makedonsko, preminula je juče u Skoplju nakon kratke i teške bolesti, a osim po muzici, ostaće upamćena kao humana žena koja je usvojila 48 djece.

Gypsy Queens & Kings, Anvil, Basingstoke, 16th October 2009.
Gypsy Queens & Kings, Anvil, Basingstoke, 16th October 2009.

Muzička legenda je zajedno sa suprugom odgajila je 47 sinova tokom 70-ih i 80-ih godina. Prije pet godina usvojila je i kćerku. Organizovala je više od 2.000 humanitarnih koncerata, donirajući novac za gradnju bolnica i sirotišta i pomažući žrtvama nesreća i ratova.

Uprkos tome što je imenovana počasnim predsjednikom makedonskog Crvenog krsta zbog izuzetne pomoći romskim izbjeglicama sa Kosova i Metohije, Esma je gledala da se njena pomoć dijeli nevezano za nacionalnost ili vjeru.

Održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i inostranstvu. Godine 1976. u Gandinagaru, u Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike, što joj je dalo veliki motiv da neumorno radi.

Stvorila je više od 580 umjetničkih djela, što uključuje preko 100 singlova, 20 albuma i šest filmova.

Esmini prijatelji i javne ličnosti iz regiona juče su se emotivno opraštali od muzičke legende.

– Svet je izgubio jednu od najznačajnijih interpretatorki romske muzike i to je apsolutno veliki gubitak za našu kulturu i društvo uopšte – rekao je bubnjar Dragoljub Đuričić.

Rok kritičar i publicista Petar Janatović je kazao da je otišla autentična zvijezda „World music“ scene.

– Redžepova je širila pozitivnu energiju na izuzetan umetnički način. Ona je bila neizmerno srećna na sceni i u životu okružena ljubavlju. Sećam se da sam je na jednom „Egzit“ festivalu video na sceni kako ludo zabavlja te klince koji su došli u Novi Sad zbog rokenrola. Bila je autentična zvezda kakvih je danas malo na sceni – kazao je Janatović.

Lider „World music“ grupe „Balkanika“ pijanista i kompozitor Sanja Ilić istakao je da je u ranom djetinjstvu imao prilike da vidi i čuje koncert Redžepove na koji ga je odveo otac.

– Kakav je to nastup bio… Istovremeno euforičan i vrlo emotivan. Otišla je velika zvezda koja je imala lep i sadržajan život. Ostavila nam je muzičko blago na čuvanje – kazao je Ilić.

Esma je od 2013. nosila titulu makedonskog nacionalnog umjetnika. U svom posljednjem intervjuu je pričala o planovima, ali je naglasila jedan detalj: „Ako budem živa i zdrava“.

– Ako budem živa i zdrava, održaću koncerte u svim centrima bivše Jugoslavije. Zamislite da se 23.000 puta popnete na binu i siđete. To nije lako, a kamoli da toliko puta pevate. Kao devojčica sam bila vrlo nemirna i buntovna, a sa 11 godina već sam imala solističke koncerte. Vrlo retko pevam u klubovima, uglavnom nastupam u dvoranama i to pred inostranom publikom koja nema veze sa Balkanom – govorila je tada Esma.

Dvije nominacije za „Nobela“

Esma je život posvetila pjesmi i humanitarnom radu i to je radila sa toliko ljubavi i uspjeha da je dva puta nominovana za Nobelovu nagradu – prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama borila za bolji status Roma u svijetu.

Nasljednica Eleonora

Pored 47 sinova, imala je samo jednu kćerku, a mezimicu je usvojila prije pet godina i zove se Eleonora Mustafovska. Kćerka će naslijediti Esmu u pjevačkoj karijeri. Pjevačica je govorila da se njih dvije slažu odlično, baš kao majka i kćer. Bila je oduševljena Eleonorom i za nju je imala samo riječi hvale.

 

Izvor: Glas Srpske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *