15:38 , понедељак , 23 април 2018
Početna / SVIJET / ŽESTOKA DEBATA MAKRONA I LE PENOVE: KO LAŽE, A KO JE BLAG

ŽESTOKA DEBATA MAKRONA I LE PENOVE: KO LAŽE, A KO JE BLAG

Pariz — Kandidat za predsednika Francuske nezavisni centrista Emanuel Makron optužio je svoju protivkandidakinju, predstavnicu krajnje desnice Marin Le Pen, da „laže“.

1740612267590a463e75551901078941_v4_big

Makron je upozorio da bi ona odvela Francusku u građanski rat i dala islamskim ekstremistima ono što žele time što bi prekršila prava muslimanskih građana.

S druge strane, Le Penova je, tokom žestoke televizijske debate, poslednje pred drugi krug predsedničkih izbora, optužila Makrona da je blag prema islamskom ekstremizmu i nazvala ga kandidatom elite.

„Moramo iskoreniti islamsku ideologiju“, poručila je Le Penova.

Ona je obećala da će ukinuti fundmentalističku federaciju, povezanu sa Muslimanskim bratstvom, koja je poznata kao Unija islamskih organizacija u Francuskoj tvrdeći da ona podržava Makrona, preneo je AP.

Le Penova predložila niz mera kako bi sprečio eventualno novi terorističkim napad u Francuskoj, uključujući proterivanje svih stranaca koji imaju policijski dosije i ukidanje francuskog državjanstva osobama koje imaju još imaju još jedno državljanstvo, pod suspenzijom.

Ona je Makrona optužila da „čeka napad“ umesto da preduzme proaktivne mere.

Makron (39) je rekao da je strategija Le Penove da priča mnogo laži, a da ništa ne predlaže.

On je dodao da je 48-ogodišnja Le Pen „naslednik sistema koji se procvetao podstaknut višedecenijskim besom francuskog naroda“, preneo je AFP.

„Igrate se strahom“, dodao je Makron.

S druge strane, liderka stranke Nacionalni front nazvala je Makrona „miljenikom sistema“.

Le Penova, koja prema anketama zaostaje za Makronom, rekla je da njen rival predstavlja „nekontrolisanu globalizaciju“.

Ona je Makrona optužila da je „blag prema islamskom ekstremizmu.“

Ankete pokazuju da Makron održava sigurno vođstvo od 59 odsto glasova, ali i da mu je Le Pen, koja uživa naklonost 41 odsto birača, sve više za petama, mada su ranije debate tokom predizborne kampanje u Francuskoj brzo uticale na promenu mišljenja javnog mnjenja.

 

IZVOR: TANJUG

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *