20:34 , среда , 23 мај 2018
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / ZIMA NA PRAGU, A NEMA NI DRVA NI NOVCA…

ZIMA NA PRAGU, A NEMA NI DRVA NI NOVCA…

Nestašica drva za loženje, zbog pooštrenih konotrola sječe u šumama oko Banjaluke, ne jenjava, a prodavci tvrde da neke mušterije čekaju i po dva mjeseca isporuku ogreva.

18934

„Najgore mi je što čekaju i moje stare mušterije, uglavnom penzioneri, koji zbog besparice ne mogu nabaviti ogrev za cijelu zimu, nego kupuju nekoliko puta po dva tri metra drva, a često i to na veresiju“, kaže Srboljub Košpić, koji se bavi sječom i preprodajom drva.

I drugi trgovci tvrde da je nestašica novca izražena gotovo i koliko nestašica drva.

„Imam mušterija koje kupe samo metar drva, pa me zamole da ih sačekam do penzije. Ipak, nikad mi niko od njih nije ostao dužan“, kaže jedan prodavac ogreva.

Među Banjalučanima koji više od mjesec i po čekaju na isporuku ogreva je i Milanka S. Ona kaže da je skoro deset metara drva platila unaprijed, ali da ih prodavac još nije dovezao.

„Ogrev sam naručila na vrijeme, pa mi nije jasno zbog čega toliko dugo čekam“, kaže ona.

Metar bukovine 65 KM

Zbog besparice, uprkos nestašici, drva nisu poskupjela, pa se i ove zime, kao i prije desetak godina, metar bukovine može kupiti za 65 KM.

Najteže je doći do kvalitetne grabovine, koje ove jeseni nema ni na tržištu ni u šumama, jer je grab prethodnih godina nemilice sječen. Ipak i ovo drvo ne postiže cijenu veću od 70 KM za metar.

 

Izvor: Blic.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *