17:46 , субота , 26 мај 2018
Početna / VIJESTI / ZNATE LI ZAŠTO JE PIVO SAMO U ZELENIM I BRAON FLAŠAMA

ZNATE LI ZAŠTO JE PIVO SAMO U ZELENIM I BRAON FLAŠAMA

Da li ste se ikada zapitali zašto su flaše za pivo isključivo zelene ili braon, a veoma rijetko bezbojne? Za to postoje zaista opravdani razlozi.

flase-pivo

 Iako su još stari Egipćani pravili pivo i ljudi ga piju hiljadama godina, tek u 19. vijeku počelo je flaširanje tog pića, pošto su pivari, zajedno sa komercijalizacijom ovog pića, ustanovili i da će tako duže ostati svježe, piše “Biznis insajder”.

Ispočetka su ga pivari prodavali u flašama od bezbojnog stakla i dobro se pokazalo kada su ga držali u hladnim i mračnim prostorijama. Međutim, pivari su ubrzo ustanovili i da pivo u takvim flašama izloženo suncu poprima neprijatan miris i da zaudara “k’o tvor”. I to doslovno tako.

Do takvog neprijatnog mirisa dolazilo je zato što su bezbojna stakla propuštala UV zrake da prodru u piće i izmene mu ukus tako što su oslobađali kiselinu iz hmelja koja je potom u hemijskoj reakciji sa sumporom prisutnim u pivu pravila jedinjenje veoma slično onom koje tvorovi ispuštaju da oteraju grabljivice u prirodi.

Da bi to predupredili, pivari su uveli braon flaše, jer je tamna boja sprečavala prodor nepoželjnih zraka, a pivo je u njima duže ostajalo sveže.

A zelene? Tokom Drugog svjetskog rata, zavladala je i nestašica braon flaša, pa su odabrane zelene. Osim toga, u mnogim pivarama proizvedeno pivo točilo se i u braon i, rjeđe, u zelenim flašama. Među pivopijama počele da kruže i razni urbani mitovi i legende kao “objašnjenja” za takav postupak i nije bilo rijetko da se nerado odlučuju za zelene flaše. Međutim, usljedilo je i objašnjenje tehnologa iz privara da se na proizvodne trake na svakih 99 ili 999 braon flaša stavlja jedna zelena kako bi se pratila proizvodnja i uzimali uzorci na provjeru.

U međuvremenu je razvijena i tehnologija zaštite bezbojnih flaša od propuštanja UV zraka, ali je uprkos tome pivari rijetko primjenjuju.

(Blic.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *