9:11 , петак , 21 септембар 2018
Početna / BIH / ZVANIČNICI IZ HRVATSKE PRISLUŠKIVANI U SKLADU SA ZAKONOM

ZVANIČNICI IZ HRVATSKE PRISLUŠKIVANI U SKLADU SA ZAKONOM

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

mektic

„Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese“, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OBA i sve druge bezbjednosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

Navodeći da to rade i druge zemlje u Evropi i svijetu, pa tako i bezbjednosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od „nečijih profiterskih namjera“ institucije bezbjednosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

„Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali portal `Žurnal` i list `Nacional`, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način“, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi „udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti“.

„Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država“, kaže Mektić.

On smatra da je „sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH“.

„Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na bezbjednosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i tačnih infrmacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH“, rekao je ministar bezbjednosti.

Hrvatski list „Nacional“ objavio je ranije da OBA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i spoljne politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

„OBA bi nominalno trebalo da štiti interese BiH, uključujući sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Međutim, izvještaji te službe bude ozbiljnu sumnju u to da nije uvijek tako, već se OBA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. OBA nije jedina institucija u BiH kojoj se pripisuje da se, u najmanju ruku povremeno, zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda“, navedeno je u tekstu pod naslovom „Špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i preduzetnike“.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *