13:31 , петак , 19 јул 2019
Početna / SVIJET / ASANŽU DJELIMIČNO DOZVOLJEN PRISTUP SREDSTVIMA KOMUNIKACIJA

ASANŽU DJELIMIČNO DOZVOLJEN PRISTUP SREDSTVIMA KOMUNIKACIJA

Vlada Ekvadora donijela je odluku da djelimično obnovi pristup sredstvima komunikacija osnivaču „Vikiliksa“ DŽulijanu Asanžu koji se duže od šest godina nalazi u zgradi Ambasade te zemlje u Londonu.
Asanžu je sva komunikacija sa spoljnim svijetom prekinuta u martu kada mu je uskraćen pristup internetu ili telefonima, a ograničen mu je broj posjeta njegovog pravnog tima.

epa06328540 (FILE) – Wikileaks founder Julian Assange speaks to reporters on the balcony of the Ecuadorian Embassy in London, Britain, 19 May 2017 (reissued 14 November 2017). According to reports, Donald Trump Jr. has admitted having been in direct contact with WikiLeaks. EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Vlada Ekvadora je u martu saopštila da je ova odluka donesena jer je Asanž prekršio pismenu obavezu datu vlastima krajem 2017. godine da neće objavljivati poruke kojima se miješa u poslove nekih država.

„Ekvador je Asanžu saopštio da će ukloniti režim izolacije koji mu je nametnut nakon sastanka između dva višerangirana zvaničnika UN i predsjednika Ekvadora Lenjina Morena“, navodi se u saopštenju „Vikiliksa“.

Asanž je u junu 2012. godine našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu nakon što su ga švedske vlasti optužile za seksualni napad.

Iako je ta optužnica od tada odbačena, on i dalje strahuje od izručenja SAD gdje ga traže zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

 

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *