17:32 , уторак , 26 март 2019
Početna / STRANI / BELGIJA: AZIL PUDŽDEMONU TEORIJSKI MOGUĆ AKO DOKAŽE DA JE PROGONJEN

BELGIJA: AZIL PUDŽDEMONU TEORIJSKI MOGUĆ AKO DOKAŽE DA JE PROGONJEN

Smjenjeni katalonski premijer Karles Puđdamon i još pet ministara mogli bi da dobiju politički azil u Belgiji samo u slučaju da „dokažu da su žrtve teškog progona“ i da im prijeti „ozbiljna opasnost“, poručio je belgijski komesar za izbjeglice.

To je, ipak, malo vjerovatno jer je riječ o državljanima Španije koja je članica Evropske unije, rekao je belgijski komesar za izbjeglice Dirk Van den Bulke.

069613

U razgovoru za briselsku TV stanicu RTL Van den Bulke je rekao da bi odbegli morali dokazati i da „ne postoji nikakva mogućnost da budu zaštićeni u svojoj zemlji“.

Van den Buke je objasnio da je „ustaljeno uobičajena pretpostavka da ne postoji mogućnost da državljanin jedne države EU dobije azil u drugoj državi Unije…osim u teoriji u krajnje izuzetnim, veoma posebnim okolnostima“.

Belgija je jedna od rijetkih članica EU koje omogućavaju da azil zatraže građani neke druge zemlje Unije, a dosad je to bio slučaj s nekim Romima iz Slovačke i Rumunije, ali oni azil nisu dobili.

Јedan savjetnik Pudždemona je u Barseloni izjavio da je smjenjeni šef katalonske vlade u „izbjeglištvu“ i spomenuo mogućnost stvaranja „katalonske vlade u egzilu“.

Odlukom španske vlade smenjeni Pudždemon i članovi njegovog kabineta su smjenjeni zbog teškog kršenja ustava pošto su nezakonito pokušali da proglase nezavisnost Katalonije.

Španski državni tužilac Hose Manuel Maza je najavio optužnicu protiv smjenjenih članova regionalne vlade u Barseloni zbog pobune, odbijanja da priznaju centralnu vlast i pronevjere.

Belgijski državni sekretar za migracije i azil Teo Franken, iz redova stranke N-VA koja se zalaže za ostamostaljenje belgijske federalne oblasti Flandrije, prethodno je stavio do znanja da bi Pudždemon i njegovi smejnjeni ministri mogli dobiti azil u Belgiji.

Međutim, to je opovrgao belgijski premijer Šarl Mišel koji je rekao da to „apsolutno nije na dnevnom redu vlade“ u Briselu.

Izvor: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *