6:45 , уторак , 19 март 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / DANAS POČINJE ZATVORENI SISTEM NAPLATE PUTARINE

DANAS POČINJE ZATVORENI SISTEM NAPLATE PUTARINE

Od danas će se primjenjivati zatvoreni sistem naplate putarine na auto-putu „9. januar“ od Banjaluke do Doboja, koji podrazumijeva plaćanje po pređenom kilometru, najavljeno je iz Javnog preduzeća „Auto-putevi Republike Srpske“.
Naplata će biti vršena na postojećim naplatnim stanicama „Prnjavor“ i „Kladari“, te na novoizgrađenim stanicama „Laktaši“, „Drugovići“ i privremenom naplatnom mjestu na petlji „Mahovljani“.

„Cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari, nadomak Doboja, za putnička vozila iznosiće sedam KM, dok će vožnja od Banjaluke do Prnjavora koštati četiri KM. Definisane su cijene i za ostale kategorije vozila“, saopšteno je iz „Auto-puteva Republike Srpske“.

U saopštenju se ističe da će novi cjenovnik biti dostupan na internet stranici „Auto-puteva“ /www.autoputevirs.com/, kao i na svim naplatnim stanicama duž auto-puta „9. januar“ od Banjaluke do Doboja, kao i na auto-putu od Gradiške do Banjaluke.

„Na auto-putu Gradiška-Banjaluka u funkciji ostaje otvoreni sistem naplate putarine u Jakupovcima. Ovaj sistem biće u funkciji sve do završetka izgradnje i opremanja naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i u Čatrnji, poslije čega će sistem naplate putarine iz otvorenog preći u zatvoreni“, ističe se u saopštenju.

S obzirom na to da putnici iz Banjaluke ka Doboju moraju proći naplatno mjesto u Jakupovcima, iz „Auto-puteva“ naglašavaju da prolazak plaćaju po utvrđenom cjenovniku, odnosno 2,5 KM za putnička vozila, ali na izlazu sa auto-puta „9. januar“ u Kladarima ili u Prnjavoru, taj iznos im se odbija od utvrđene cijene putarine na tom auto-putu, tako da će na izlazu doplatiti razliku.

U povratku ka Banjaluci, na privremenom naplatnom mjestu na petlji „Mahovljani“, vozači će, uz priznanicu o plaćanju putarine na auto-putu „9. januar“, dobiti i vaučer koji im garantuje besplatan prolazak kroz naplatnu stanicu „Jakupovci“.

U saopštenju se dodaje da su na privremenom naplatnom mjestu „Mahovljani“, koje će biti u funkciji do zatvaranja sistema naplate putarine na auto-putu Gradiška-Banjaluka, predviđene po dvije trake, za manuelnu i elektronsku naplatu putarine u oba smjera.

Kada je riječ o naplati putarine elektronskim putem, pomoću TAG uređaja, na privremenoj naplatnoj stanici u Mahovljanima na naplatnim trakama za elektronsku naplatu putarine iz pravca Kladara prema Banjaluci, provjerava se ulazna stanica na kojoj je vozilo ušlo na auto-put „9. januar“, te se na osnovu toga naplaćuje putarina.

„Vozilo u Jakupovcima prolazi kao besplatan korisnik sa vaučerom. U suprotnom smjeru, odnosno kada iz Banjaluke idu ka Doboju, korisnicima koji imaju zabilježenu transakciju na naplatnoj stanici u Jakupovcima, na izlaznoj stanici se umanjuje cijena putarine za iznos naplaćen u Jakupovcima“, navode iz „Auto-puteva Republike Srpske“.

Sistem je u potpunosti automatizovan, a vozač, ukoliko želi, može na displeju da pročita koliko mu je vožnja naplaćena.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *