6:40 , уторак , 19 март 2019
Početna / REGION / EGIPAT SVE BLIŽI POVLAČENJU PRIZNANJA SAMOPROGLAŠENOG KOSOVA

EGIPAT SVE BLIŽI POVLAČENJU PRIZNANJA SAMOPROGLAŠENOG KOSOVA

Egipat je sve bliže odluci da povuče priznavanje nezavisnosti Kosova, a konačan dogovor o tome mogao bi da bude postignut tokom posjete šefa diplomatije te države.

Kako pišu Večernje novosti, diplomatska borba Srbije da Kairo bude 11. na spisku onih koji su u posljednjih godinu dana uskratili podršku Prištini traje već mjesecima, a naruku ide i to što unutar Egipta jača struja koja smatra da je došlo vrijeme da se preispita odluka o priznavanju nezavisne južne srpske pokrajine.

Egipat je bio uzdržan i kada se nedavno glasalo za članstvo Prištine na Generalnoj skupštini Interpola u Abu Dabiju, pišu Novosti i dodaju da ukoliko Kairo preinači svoju odluku u vezi sa Kosovom, to bi veoma brzo moglo da izazove novi „domino efekat polačenja priznavanja“, i da broj zemalja koje su uz Prištinu padne ispod 100, odnosno da kosovski Albanci više nemaju podršku ni polovine članica UN.

Egipat je priznao samoproglašeno Kosovo 26. juna 2013. godine, samo nekoliko dana pred državni udar egipatske vojske i svrgavanja s vlasti dotadašnjeg predsjednika Muhameda Mursija.

Odluku o priznavanju pročitao je tadašnji portparol egipatskog MSP Badr Abdel Ati, koji je u isto vrijeme naglasio da Kairo želi da zadrži dobre odnose sa Srbijom.

List navodi i da su odnosi Beograda i Kaira u uzlaznoj putanji što je potvrđeno i na susretu predsjednika Srbije i Egipta Aleksandra Vučića i Abdel Fataha el Sisija koji su se sreli prošle godine na marginama Generalne skupštine UN.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *