0:03 , среда , 19 јун 2019
Početna / SVIJET / EL ČAPO IZLAZI PRED POROTU, NEVIĐENE MJERE BEZBJEDNOSTI

EL ČAPO IZLAZI PRED POROTU, NEVIĐENE MJERE BEZBJEDNOSTI

Suđenje vođi najvećeg svjetskog narko-kartela „Sinaloa“ Hoakinu Guzmanu, poznatijem kao El Čapo, počinje naredne sedmice u SAD, što je najskuplji proces u američkoj istoriji, koji prate neviđene bezbjednosne mjere.

El Čapu (što znači Kratki, pošto je visok 164 centimetara) biće suđeno u Bruklinu zbog krijumčarenja više od 155 tona kokaina u SAD, a proces će koštati milione dolara i trajati najmanje četiri mjeseca.

Guzman je izručen SAD nakon što je dva puta bježao iz meksičkih zatvora – jednom je bio sakriven u kolicima za prljav veš, a drugi put se iskrao kroz tunel koji je prokopan do njegovog zatvorskog tuša.

„Pao“ je nakon intervjua koji je s njim uradio poznati holivudski glumac Šon Pen. Naime, FBI je pratio Pena i došao do Guzmana.

El Čapa smatraju najvećim svjetskim narko-bosom od vremena Kolumbijca Pabla Eskobara – kralja kokaina, koji je bio jedan od najbogatijih ljudi na svijetu dok ga policija nije ubila 1993. godine.

Stručnjaci smatraju da tužioci imaju neoborive dokaze i da će Guzman, vjerovatno, do kraja života ostati u najstrože čuvanom zatvoru u SAD.

Izbor članova porote biće izvršen uz jake mjere bezbjednosti, koje se koriste samo za najopasnije optuženike. Američki sudija Brajan Kogan predsjedavaće suđenju, koje će biti zatvoreno za javnost.

Dvanaest porotnika, uz šest zamjena, biće anonimni, a na sud će svaki dan dolaziti i vraćati se kući u pratnji policije.

Oni će na kraju odlučiti da li je El Čapo kriv po 11 tačaka optužnice, koje ga terete za krijumčarenje droge, nezakonito posjedovanje i korištenje vatrenog oružja i pranje novca.

Optužnicu potkrepljuju doušnici koji su već ušli u programe zaštite svjedoka, dobili nove identitete i domove širom SAD. Drugi su u zatvoru, ali na posebnim odjeljenjima da bi ih zaštitili od moguće osvete.

Ne postoje fotografije ili snimci na kojima El Čapo nosi kokain ili kofer s novcem, pa se cijeli predmet zasniva upravo na svjedočenjima.

El Čapo se nalazi u samici u Njujorku, a u ćeliji provodi 23 časa dnevno.

Posjećuju ga samo advokati, te sedmogodišnje kćerke – bliznakinje. Sudija je zabranio posjete njegovoj supruzi, napominju meksički i američki mediji.

Stručnjaci za narkotike, međutim, upozoravaju da suđenje neće zaustaviti krijumčarenje droge, te da „paketi“ svakodnevno stižu u SAD iz Meksika.

Kartel „Sinaloa“ i dalje je moćan. Zajedno sa Guzmanom optužen je i Ismael Zambada – El Majo, koji je i dalje na slobodi.

Prošle godine, u Meksiku se dogodilo rekordnih 29.000 ubistava.

U SAD je zavisnost od droge dobila razmjere epidemije, pa su, samo tokom 2016. godine, svaki dan od predoziranja u prosjeku umirala 174 Amerikanaca.

Neke od američkih svazenih država ukidaju zabranu prodaje marihuane za lične potrebe u namjeri da razbiju lanac krijumčarenja i zaustave tokove novca privatnim kriminalnim kanalima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *