18:02 , субота , 17 август 2019
Početna / BIH / GRANIČNIM POLICAJCIMA DOZVOLJENE BRADE

GRANIČNIM POLICAJCIMA DOZVOLJENE BRADE

Službenici Granične policije, dok su na dužnosti, mogu da imaju bradu – tako je odlučio Ustavni sud Bosne i Hercegovine po apelaciji zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Safeta Softića iz SDA koji se prvi pobunio protiv odluke da na graničnim prelazima nema mjesta bradatim službenicima.

Za komentar danas nije bio dostupan. Sudije su, u obrazloženju, bile i više nego jasne.

“Ustavni sud BiH je zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade policijskim službenicima  Granične policije BiH dok su u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere”, ističu u Ustavnom sudu BiH.

Čim odluka bude objavljena u Službenom glasniku BiH, dosadašnja pravila o brijanju brade prestaju da važe. U Graničnoj policiji, u kojoj je sporno pravilo i doneseno, takođe bez komentara.

gpbih

Iako je Safetu Softiću zasmetao Pravilnik Granične policije, u ovoj bezbjednosnoj Agenciji, još ranije su najavili da neće komentarisati odluku Ustavnog Suda.

Odluka Ustavnog suda mora da se poštuje, poručuje ministar bezbjedsnoti BiH. Dragan Mektić kaže da će i on sugerisati direktoru Granične policije na koji će način ispoštovati odluku Suda, ali sa novim pravilima – da brada uniformisanih službenika može da bude dugačka najviše  jedan centimetar i uredno oblikovana.

“Ko god misli da će mu biti omogućeno nošenje vehabijske ili bilo koje druge slične brade, to odgovorno tvrdim da nećemo dozvoliti. Dozvolićemo na način da to bude neka vrsta evropskog standarda, iako mi je poznato da pojedine države iz okruženja imaju takve pravilnike o zabrani nošenja brade, evo ovo će biti naše rješenje“, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Pitanje je koliko će se i takvo rješenje dopasti graničarima koji bi da nose bradu dužu od centimetra. U svakom slučaju, niko im ne može zabraniti da se pozovu na povredu ljudskih prava. Pa opet, zbog brade, ukrug.

Izvor: ATV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *