20:42 , среда , 20 март 2019
Početna / BIH / ISPRED VLADE FBIH PROTEST 2.000 POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

ISPRED VLADE FBIH PROTEST 2.000 POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH danas u 12 sati zakazan je protest svih sindikata policije i policijskih agencija s državnog nivoa koji su najavili dolazak u Sarajevo.
 051911

Kako je potvrdio Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, očekuje se da danas ispred Vlade FBiH bude prisutno više od 2.000 policajaca.

Predstavnici sedam policijskih sindikata MUP-a FBiH su u Zenici prije dvije sedmice održali vanrednu sjednicu na kojoj su definisali daljnje aktivnosti, u kojima traže da u završnim odredbama Zakona MIO/PIO uđe jedna rečenica “da će se sve rješavati na taj način kako je dogovoreno, da ne bi neko sutra mogao iz određenih razloga da traži da taj Zakon o policijskim službenicima proglasi neustavnim za rješavanje ovih pitanja odlaska u penziju“.

U Zenici je tako prošle sedmice pao i dogovor da, ako se to ne dogodi, da će Sindikat policije nastaviti poduzimati daljnje zakonom predviđene mjere i radnje pa nije isključeno ni da će u 2018. godini organizovati generalni štrajk.

Јoš ranije je predsjednik Škulj izjavio da nisu tačne informacije da će policijski službenici imati penzije iznad 1.000 KM.

Škulj je još onda potvrdio da najavljuju Vladi FBiH da su donijeli odluku o prikupljanju potpisa na području Federacije BiH za organizaciju štrajka kako bi vidjeli da su policijski službenici ujedinjeni.

Iz policijskih sindikata žele upoznati javnost da se niko iz Vlade nije odazvao na poziv na sastanak još od momenta kako je usvojen Nacrt zakona o PIO u oba doma Parlamenta FBiH.

Konkretno, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, kao i direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, nisu odgovorili na dopis koji im je upućen.

Iz policijskih sindikata zato smatraju da će ova Vlada ostati upamćena po tome što je sama sebi dozivala na proteste penzionere, a dobila na protestima policiju.

– Policija je primorana da izađe na ulicu zbog takvog odnosa i izostanka neophodne volje za adekvatnim zakonskim rješenjima – potvrdili su iz Sindikata policije.

Izvor: Avaz

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *