17:34 , уторак , 26 март 2019
Početna / REGION / JUNKER KATALONCIMA: ŠPANIJA NIJE JUGOSLAVIJA

JUNKER KATALONCIMA: ŠPANIJA NIJE JUGOSLAVIJA

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocijenio je da Katalonici nisu pod represijom Španije kao i da se situacija u kojoj se nalaze ne može porediti sa onom u bivšoj Jugoslaviji.

20171027081758_449029

„U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava, jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onime što se događa u Kataloniji“, rekao je Junker u četvrtak za portugalsku televiziju RTP.

Junker je dodao da ne želi „sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja“.

„Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno“, rekao je Junker čime je, kako navodi Hina, ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida.

Španski Senat će danas glasati o mjerama koje je prošle nedjelje predložio španski premijer Marijano Rahoj o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju vanrednih izbora u roku od šest mjeseci.

Te mjere bi značile da bi španska ministarstva, tokom šest mjeseci, do organizovanja prevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mjere niti predložiti novog predsjednika regionalne vlade.

„Situacija je već malo izmakla kontroli, jer su vlada i jedan dio katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan – ne mogu se organizovati referendumi o otcjepljenju“, rekao je Junker.

On je dodao da Evropa nema nikakvu ulogu u konfliktu između Barselone i Madrida.

„Španci su ti koji treba da riješe taj problem“, poručio je Junker.

Izvor: Nezavisne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *