23:58 , уторак , 18 јун 2019
Početna / REGION / KINA VRATILA KOSOVO NA SJEDNICU SB UN

KINA VRATILA KOSOVO NA SJEDNICU SB UN

Savet bezbednosti UN raspravljaće 14. novembra o stanju na Kosovu i Metohiji, šest meseci nakon što su se SAD, Francuska i Velika Britanija usprotivile što je ova tema i dalje redovno na dnevnom redu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je Kini, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti, za podršku da Kosovo i Metohija bude ponovo na dnevnom redu, kao i Rusiji i drugim članicama Saveta koje su podržale taj prijedlog, prenela je Radio-televizija Srbije.

Dačić je napomenuo da su neke zemlje i dalje tražile da Kosovo i Metohija ne bude na dnevnom redu, ali da nisu tražile glasanje, već su odluku prepustile zemlji predsedavajućoj Savetu bezbednosti.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji održana je 18. maja kada se, za vreme predsedavanja Velike Britanije, šest zapadnih članica tog tela založilo za promenu formata, čemu su se usprotivili Rusija i Kina.

Savet bezbednosti je do tada redovno, četiri puta godišnje, raspravljao o Kosovu i Metohiji na sednicama, na kojima je razmatran izveštaj generalnog sekretara UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

IZVOR-MONDO-RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *