13:40 , петак , 19 јул 2019
Početna / SVIJET / KRAJ JEDNE ERE: BIRA SE NASLJEDNIK ANGELE MERKEL

KRAJ JEDNE ERE: BIRA SE NASLJEDNIK ANGELE MERKEL

Vladajuća njemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) danas bira nasljednika Angele Merkel, novog predsjednika ili predsjednicu, a time i kandidata za novog kancelara.

Kandidati su generalna sekretarka Hrišćansko-demokratska unije Anegret Kramp Karenbauer, Fridrih Merc (63) koji je predvodio partiju od 2000. do 2002 i 38-godišnji Jens Spah, koji je postao ministar zdravlja u martu.

Merkelova je lider Hrišćansko-demokratska unije i kancelarka Njemačke je od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Kancelarka je, kako AP navodi, svoju stranku neumorno pomjerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Njemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj djeci i omogućavajući uvođenje gej brakova.

Ono što je ocjenjuju kao najkontraverznije za Merkelovu kao lidera konzervativne stranke, jeste što je dozvolila ogroman priliv migranata, tražilaca azila u Njemačku 2015. godine, napominje agencija.

Njen naslijednik biće izabran na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat.

Generalna sekretarka Hrišćansko-demokratska unije Anegret Kramp Karenbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za nasljednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbliža centrističkim stavovima Merkelove.

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj njemačkoj državi Sarland. Ona je, po ocjeni AP, dosljedno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služi konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima.

Nedavno je 56-godišnja Karenbauer pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez da porekne njenu poziciju, rekavši da je imala „vrlo živahne razgovore“ sa kancelarkom o raznim temama.

Fridrih Merc (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokušava da napravi „spektakularan“ povratak, nakon više od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova.

Merc se zalaže za konzervativniji i više poslovan pristup, objašnjava AP.

Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkelova „zbacila“ sa te pozicije.

Parlament je napustio 2009. godine, a posljednjih godina je radio kao advokat i šef odbora za nadzor njemačkog investicionog fonda Blekrok.

Američka agencija navodi da iako mu nedostaje iskustvo u vladi, Merc ima vrlo dobre veze u stranci, a vrijeme koje je proveo izvan politike, kazao je da je iskoristio kao „priliku .. da posmatra na stvari van okvira poitike i političkih odluka“.

U ovoj kampanji kritikovao je „neregulisan prihvat“ migranata i optužio CDU za prihvatanje jačanja desničarske partije Alternativa za Njemačku (AfD) koja je pšrošle godine ušla u njemački parlament.

Među kandidatima je, kako se navodi i 38-godišnji Jens Spah, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu.

Spah uživa podršku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve više okreće ka Mercu, što ga stavlja u poziciju „otpadnika“ u ovoj trci, ocjenjuje AP.

U fokus svoje kampanje stavio migracije, nazivajući ih „slonom u sobi“, što je izraz za ignorisanje očiglednog.

Kao glavno pitanje vidi bezbjednost i tvrdi da nije sve dobitak iako je ulazak migranata u zemlju znatno smanjen.

 

IZVOR-MONDO.BA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *