7:36 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / BIH / „NAFTNA MRLJA U SAVI NIJE POVEZANA S HAVARIJOM U RAFINERIJI“

„NAFTNA MRLJA U SAVI NIJE POVEZANA S HAVARIJOM U RAFINERIJI“

Direktor firme  „Optima grupa“ koja u ime ruskog vlasnika Zarubežnjefta upravlja rafinerijom nafte u Brodu izjavio je kako su njeni pogoni u redovitoj funkciji i kako se proizvodnja goriva nastavlja sukladno planu a istodobno je ustvrdio kako havarija koja se dogodila u utorak nije prouzročila nikakvo onečišćenje zraka, tla ili vode.

Direktor „Optima grupe“ Andrej Getinger je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao kako su nakon havarije prije dva dana provedena sva potrebna mjerenja te da niti jedno od njih nije upozorilo na povećanje razine onečišćujućih tvari.

Etinger je odbacio i mogućost da bi naftna mrlja opažena u Savi dan nakon havarije mogla biti povezana s incidentom. „Postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda u rafineriji su radila i u vrijeme havarije. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterije, a onečišćenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda“, izjavio je Getinger.

Brodska rafinerija od četvrtka ujutro radi normalno i u cjelosti je uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata a i dalje traje istraga čiji je cilj utvrditi što je prouzročilo eksploziju i požar u utorak navečer. U incidentu je poginuo jedan radnik, a devetorica su ozlijeđena.

Getinger je najavio kako će po okončanju istrage biti provedeno i ispitivanje opreme u rafineriji.

 

IZVOR-N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *