9:07 , уторак , 26 март 2019
Početna / BIH / NOVI RAZDOR U BIH ZBOG POTPISA U LONDONU

NOVI RAZDOR U BIH ZBOG POTPISA U LONDONU

Deklaracija o ratnim zločinima je štetna po Srbe i zato nije smjela da bude potpisana u Londonu.

Na ovo upozoravaju pojedine institucije Srpske, čiji predstavnici tvrde da se potpisom, prije svega, na ovu deklaraciju otvara mogućnost da se srpskom narodu nametne kolektivna odgovornost za ratne zločine, a istorija predstavi lažno.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić smatra da srpski predstavnici u institucijama BiH nisu smjeli dozvoliti da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potpiše u ime BiH ove dokumente, jer je Srpska dala negativno mišljenje na pojedine dijelove deklaracija i o tome obavijestila Savjet ministara.

– Dali smo negativno mišljenje na Deklaraciju o ratnim zločinama jer se u njenom dijelu navodi da svaka zemlja treba priznati presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija, čime bi se nametnulo pitanje kolektivne odgovornosti. To može imati veoma štetne posljedice po opstanak RS i nas na ovim prostorima – izjavio je Kojić.

Podsjeća da je samo pred Sudom BiH, od 2.000 godina zatvora za ratne zločine, Srbima izrečeno 1.700 godina, te da bi priznavanje pojedinačih presuda značilo nametanje kolektivne odgovornosti srpskom narodu i RS za sve te događaje.

– Takođe, to se tiče i presuda za “genocid”, kako pred Haškim tribunalom, tako i pred domaćim institucijama, što znači da bi to otprilike značilo i priznavanje “genocida”. Zato smatram da te deklaracije nije trebalo potpisati, jer su Republički centar i Vlada RS dali mišljenje da se ne slažu sa dijelovima Deklaracije – rekao je Kojić.

S druge strane, u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS za Srpskainfo je rečeno da do posljednjeg dana nisu dali saglasnost za potpisivanje teksta zajedničkih deklaracija zemalja učesnica Berlinskog procesa, sve dok nisu uvažene sugestije nadležnih institucija Srpske.

– Napominjemo da su prvobitni tekstovi deklaracija mijenjani sve dok nisu ispoštovani zahtjevi svih zemalja učesnica, uključujući i stavove iz RS. Kroz Odluku Predsjedništva BiH data je saglasnost za potpisivanje Deklaracije o nestalim, ali ne i za pristupanje Okvirnom planu za rješavanje pitanja nestalih i sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Okvirnom planu se ne može pristupiti sve dok ne bude sprovedena kompletna procedura u BiH, u skladu sa Zakonom o nestalim i ustavnopravnim nadležnostima, čime su u potpunosti ispoštovane sugestije institucija RS. Takođe, napominjemo da je Kabinet člana Predsjedništva BiH iz RS u vezi sa definisanjem konačnog teksta ove deklaracije, ali i ostalim tekstovima, sve vrijeme sarađivao i sa stručnim timom Srbije, koja je takođe podržala ovu Deklaraciju – naveli su u Ivanićevom kabinetu.

Dodaju da s obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivoj temi svako, pa i najmanje pogrešno tumačenje može napravitu štetu samo RS.

– Površnost i zloupotreba čak i najosjetljivijih tema u svrhu predizborne kampanje prešla je svaku mjeru – naveli su u kabinetu.

Sporenja poslanika

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić smatra poražavajućim ako se prilikom odlučivanja o potpisivanju deklaracija u Londonu nisu uvažile sugestije institucija RS.

– Poražavajuće je ako su se institucije RS već izjasnile o tome, a posebno institucija koju predstavlja Kojić, i da to nije uvaženo. Onda se s razlogom trebamo zabrinuti zašto je to potpisano – rekla je Majkićeva.

Istovremeno, poslanik NDP Momčilo Novaković ističe da deklaracija nije obavezujući dokument, već predstavlja političi stav.

– Ne mogu govoriti o sadržaju, jer nisam detaljno pročitao, ali sam siguran da Mladen Ivanić ne bi dao saglasnost za nešto što bi nanijelo štetu i njemu i RS – kaže Novaković.

 

izvor: Srpska info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *