13:52 , недеља , 16 јун 2019
Početna / ISTAKNUT / OBEZBJEĐENE DOVOLJNE KOLIČINE GASA ZA ZIMU, ZA SADA BEZ POSKUPLJENJA

OBEZBJEĐENE DOVOLJNE KOLIČINE GASA ZA ZIMU, ZA SADA BEZ POSKUPLJENJA

„Srbijagas“ je obezbedio dovoljne količine gasa za Srbiju od „Gasproma“, a i u podzemnom skladištu Banatski dvor već se nalazi 450 miliona kubika, što je dovoljno da se pokriju domaće potrebe, izjavio je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

– Gasa će tokom zime biti čak i ako dođe do prekida isporuka iz Rusije preko Ukrajine, o čemu se priča, a što za sada ne očekujemo – rekao je Bajatović za „Politiku“.

On je naveo da Srbija po svim parametrima od „Gasproma“ kupuje najjeftiniji gas, s tim što se cena posle preuzimanja na ukrajinsko-mađarskoj granici povećava zbog visokih troškova tranzita.

– „Gasprom“ nam ne naplaćuje kazne za naručeni, a nepreuzeti gas, što je velika stavka za „Srbijagas“, ali je cena prolaza kroz Mađarsku i dalje višestruko veća nego za druge zemlje koje koriste isti pravac – rekao je Bajatović.

– Danas i sutra u Sank Peterburgu će se razmatrati dve opcije proširenja skladišta gasa Banatski dvor – na 750 miliona ili milijardu kubika, što bi Srbiji obezbedilo visoku energetsku stabilnost – kazao je direktor „Srbijagasa“.

Prema njegovim rečima, stepen naplate je dosta dobar, ide i do 92 odsto.

Na pitanje treba li građani da očekuju poskupljenje gasa tokom zime, Bajatović odgovara da cenu gasa za sada neće dirati, iako se nije menjala tri godine.

Izvor: BLIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *