13:42 , петак , 19 јул 2019
Početna / REGION / OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA

OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA

Akademik Matija Bećković večeras je otvorio 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, koji će trajati do 28. oktobra.


Bećković je istakao da je ovaj sajam najvoljeniji na svijetu i „crveno slovo u kalendaru srpske kulture“.

Prema njegovim riječima, beogradski Sajam je poseban i po tome što je nemoguće razočarati se u njega, da je duhovna svojina čitalačkog naroda i da mu je niko ne bi smio oduzeti.

Bećković je naglasio da je ovaj sajam i jedno od rijetkih mjesta bez „pokondirenog i lažnog elitizma“.

„Neka ga niko ne prisvaja i ne upisuje u svoj posed kako nikada ne bi postao hotel sa pet zvezdica“, sugerisao je Bećković.

On je napomenuo da godinama knjigu sa svih ekrana proglašavaju anarhizmom i zamjenjuju novim, modernijim oružjima.

„U vreme fascinacije tehnologijom i mnogi čitaoci su se preselili na ekrane, a knjiga na druge medije. Uprkos trijumfu tehnologije, knjiga opstaje“, naglasio je akademik Bećković.

On je ocijenio da je Sajam bez čitalaca kao crkva bez vjernika, a da u Srbiji, kako se čini, nema čitaoca koji ne učestvuje u ovoj svetkovini.

„Zna se da samo Srbi imaju krsnu slavu, ali Sajam knjiga je slava i onih koji slave i onih koji ne slave, ali slave svetost knjige“, rekao je Bećković.

Bećković je dodao da je na slavi najuvaženiji počasni gost, a da je ove godine tu čast i radost Srbiji ukazala Kraljevina Maroko.

Pisac i istoričar iz Maroka Abdulah Busuf zahvalio je Srbiji što je izabrala Maroko kao prvu arapsku zemlju za počasnog gosta Sajma i naglasio da će to bez sumnje značiti veliku podršku za razvoj dvije kulture i dvije zemlje.

On je naglasio da srpsko i marokansko društvo imaju istu karakteristiku, a to je otvorenost i prihvatanje drugog.

Busuf je najavio da će se Maroko predstaviti sa više od 1.000 naslova.

Otvaranju sajma prisustvovali su ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević, ministari kulture Rusije i Maroka Vladimir Medinski i Mohamed El Araž kao i brojni predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, kulturni i javni radnici i građani.

U sedam sajamskih dana čitalačkoj publici će biti predstavljeno 1.000 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Slogan ovogodišnjeg Sajma je „Radost čitanja“, koji je odabran sa namjerom da se u vrijeme digitalne civilizacije i krize knjige ukaže na vrijednost onog što je napisano.

IZVOR: SRNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *