8:32 , уторак , 20 август 2019
Početna / SVIJET / POSTUPAK PROTIV POROŠENKA ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA

POSTUPAK PROTIV POROŠENKA ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA

Kancelarija specijalnog tužioca za korupciju u Ukrajini pokrenula je krivični postupak protiv bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i niza drugih visokih zvaničnika zbog zloupotrebe položaja.

U saopštenju, koje je objavljeno na Fejsbuk stranici Kancelarije, navodi se da je donesena odluka o pokretanju krivičnog postupka i da su podaci ubačeni u registar istraga pred suđenje.

Postupak je pokrenut u vezi sa imenovanjem zvaničnika kompanije Centrenergo, koja je jedan od vodećih proizvođača električne energije u Ukrajini, javio je TASS.

Iz Kancelarije ističu da su zvaničnici i članovi savjeta za posmatranje u kompaniji, kao i zvaničnivci ukrajinskog fonda državne imovine i tijela državne vlasti iskoristili svoj položaj i status da podijele ključne pozicije u upravnom odboru i savjetu za posmatranje u kompaniji Centrenergo, kako bi izvršili pronevjeru sredstava kompanije u kojem država ima kontrolni udio.

U saopštenju se dodaje da se sumnja da je pronevjereno 228 miliona dolara, a odgovorna lica, ukoliko se ustanovi njihova krivica, mogu biti kažnjena zatvorom od pet do osam godina, kao i zabranom obavljanja dužnosti na pojedinim funkcijama.

Ukrajinski Državni biro za istrage juče je pokrenuo krivični postupak protiv Porošenka, u okviru kojeg se sprovodi istraga o mogućoj veleizdaji u vezi sa incidentom u Kerčkom moreuzu 25. novembra, kada su zbog ugrođavanja ruskih granica zaplijenjena tri ukrajinska broda.

IZBOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *