9:11 , уторак , 26 март 2019
Početna / REGION / POZIV MAKRONU DA POSJETI SPOMEN-SOBU „KOSMETSKE ŽRTVE“

POZIV MAKRONU DA POSJETI SPOMEN-SOBU „KOSMETSKE ŽRTVE“

Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji pozvalo je danas francuskog predsjednika Emanuela Makrona da prilikom predstojećeg dolaska u Beograd posjeti spomen-sobu „Kosmetske žrtve“, u kojoj su izložene fotografije Srba koje su ubili albanski teroristi.

Iz Udruženja je saopšteno da je poziv upućen zbog toga što je na obilježavanju sto godina od završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, Francuska dala „počasno mjesto zločincu i teroristi Hašimu Tačiju“ i time „poklušala da ponizi srpske žrtve, državu Srbije i njenog predsjednika“.

„Јedan herojski i junački narod ne može biti ponižen na ovaj način. Naprotiv, Francuska nas je juče uzdigla i kao narod i kao državu i omogućila da dokažemo naše dostojanstveno i primereno držanje u situaciji kada je napravila skandal“, navodi se usaopštenju.

U Udruženju ističu da je u Parizu „predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljao jednu junačku, herojsku, dostojanstvenu državu, jedan junački, herojski, dostojanstven narod“, kao i da je „njegovo držanje i predstavljanje i države i naroda iznad svakog incidenta i skandala“.

Na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, povodom obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači našao se u drugom redu, odmah iza najvećih svjetskih lidera, dok je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije – zemlje koja je u Prvom svjetskom ratu podnijela veliku žrtvu i dala dvije trećine stanovništva za slobodu, bio skrajnut.

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *