13:53 , недеља , 16 јун 2019
Početna / BIH / PREDLOŽEN PRITVOR SREĆKU TRIFKOVIĆU ZBOG UBISTVA POLICAJCA

PREDLOŽEN PRITVOR SREĆKU TRIFKOVIĆU ZBOG UBISTVA POLICAJCA

U Kantonalnom sudu u Sarajevu, kasno poslijepodne završeno je ročište po prijedlogu sarajevskog tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora Srećku Trifkoviću iz Pala, koji se dovodi u vezu sa ubistvom policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića prije pet dana u sarajevskom naselju Alipašino polje.

O pritvoru će Kantonalni sud odlučiti u zakonskom roku od 24 časa. Nezavisne nezvanično saznaju da je Sud Trifkoviću odredio jednomjesečni pritvor.

Istovremeno iz sarajevske policije najava da se opsežna i koordinisana akcija policijskih agencija i ministarstava unutrašnjih poslova nastavlja s ciljem otkrivanja počinilaca ovog brutalnog ubistva.

Sat i po trajalo je ročište za određivanje pritvora sa kojeg je odmah na početku sudija za prethodni postupak Indira Јahić isključila novinare. Prethodno postupajući tužilac Sabina Sarajlija kazala je kako neće detaljno obrazlagati razloge za pritvor, odnosno dokaze iz kojih crpi osnovanu sumnju, s obzirom da intenzivna istraga još traje te da su potencijalni saučesnici još na slobodi. Bez izjava i informacija novinarima, bile su strane u postupku i po okončanju ročišta pa je ostalo nepoznato šta osumnjičenog Trifkovića povezuje sa zločinom nad policajcima i iz kojih to dokaza postupjući tužilac crpi osnov sumnje. Saopšteni su tek razlozi zbog kojih je Tužilaštvo zatražilo jednomjesečno zadržavanje u pritvoru.

„Zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze, potom ponoviti krivično djelo i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemiravanja javnosti“, rekla je portparolka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić.

Osumnjičeni ima čvrst alibi, koji bi mogli da potvrde i svjedoci, jasna je prije ročišta bila Tatjana Savić advokat Srećka Trifkovića. Kaže da je, i prije posljednjeg, on već bio privođen. Јoš prvog dana istrage „prošao“ je i poligrafsko ispitivanje.

„Privođen, ne dva već čak i tri puta. Sam je tražio da bude poligrafski ispitan i ispitan je, nakon toga je ponovo priveden i zadržan“, dodala je Savić.

Savićeva Trifkovića zastupa i u predmetu „Volan“ koji se pred bh. pravosuđem vodi protiv 24 člana organizovane kriminalne grupe sa prostora Istočnog Sarajeva i Sarajeva zbog krađe automobila. Optužnica je potvrđena krajem juna, no suđenje nikako da počne. Bio je jedan od optuženih i u predmetu „Šetač 2“ protiv organizovane grupe koja je zbog krijumčarenja narkotika osuđena na 51 godinu zatvora, ali je Trifković u tom predmetu oslobođen zbog nedostatka dokaza. A zbog krivčnog djela ubistva policajaca Vujinovića i Šehovića, MUP Kantona Sarajevo saslušao je i kriminalistički obradio više od 50 lica koja se uglavnom kroz policijske evidencije dovode u vezu sa krađom automobuila.

„Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju svoje aktivnosti vezano za otkrivanje počinilaca krivičnog djela ubistva naših kolega“, izjavila je portparolka MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija.

I dok istražni organi, saopštavaju tek šture i floskularne informacije iz istrage, u javnosti se pojavila ona da je na širem lokalitetu opštine Doboj – Istok, u Federaciji BiH, pronađen crni golf kojim su se počinioci ubistva odvezli sa mjesta zločina. U MUP-u Tuzlanskog kantona ovu informaciju nisu ni potvrdili niti demantovali. Portparol Izudin Šarić kratko je samo interesovanje preusmjerio na sarajevske adrese.

IZVOR: RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *