16:43 , понедељак , 24 јун 2019
Početna / KULTURA / PROMOVISANA KAMPANJA „ČITAJMO ZAJEDNO“

PROMOVISANA KAMPANJA „ČITAJMO ZAJEDNO“

Kampanja „Čitajmo zajedno“, koju sprovodi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, promovisana je danas na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Promociji je prisustvovala i pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković, koja je istakla značaj realizacije kampanje za popularizaciju kulture čitanja i jačanje izdavaštva.

„Suština kampanje je da svaki građanin Republike Srpske tokom trajanja kampanje kupi neku od knjiga iz edicije `Zlatna sova` Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, a Ministarstvo će potom uložiti isto toliko sredstava u njihov otkup“, rekla je Đakovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, ideja da se ta kampanja pokrene prošle godine nastala je pošto je uočeno da je prekinut socio-kulturni lanac – autor, izdavač i distributer, te da su knjiga i knjižarstvo u teškoj poziciji.

Đakovićeva je ocijenila da je kampanja odgovorila na izazove, da jača izdavaštvo, popularizuje kulturu čitanja i da promoviše jednu od najvažnijih nagrada – „Zlatnu sovu“ za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku.

Ona je naglasila da je suština kampanje i da se „sprovodi otkup knjiga na jedan kreativniji način“.

„Knjige koje građani budu kupovali tokom kampanje iz edicije `Zlatna sova` i školske lektire Ministarstvo će otkupiti i pokloniti nerazvijenim opštinama“, rekla je Đakovićeva.

Ona je napomenula da će ove godine određeni broj knjiga biti poklonjen u četiri opštine u Federaciji BiH – Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar.

Promociji kampanje prisustvovao je i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

 

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *