22:17 , субота , 25 мај 2019
Početna / SVIJET / RASKOL? VASELJENSKI PATRIJARH PRIZNAO UKRAJINSKU CRKVU

RASKOL? VASELJENSKI PATRIJARH PRIZNAO UKRAJINSKU CRKVU

Vaseljenski patrijarh Vatrolomej učinio je ono što je najavljivao, a što je tumačeno kao potencijalni razlog za veliki raskol u pravoslavlju – dao je samostalnost Ukrajinskoj crkvi na zgražanje Moskve.

Patrijarh Konstantinopolja iskoristio je svoje pravo da kao jedini unutar pravoslavlja može da daje autokefalnost, i Ukrajinska pravoslavna crkva je sada odvojena od Ruske crkve.

Tačnije, započet je proces, javlja RT, jer je Sinod vaseljenske patrijaršije Konstantinopolja odlučio da započne stvaranje autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

 

Ovaj potez je, već u najavi, naišao na oštro protivljenje Ruske pravoslavne crkve, kojoj se pridružila i, između još nekih, Srpska pravoslana crkva.

SPC je posebno osetljiva na ovu temu, jer autokefalnost od nje očekuju i kanonski nepriznate a faktični postojeće Makedonska pravoslavna crkva i Crnogorska pravoslavna crkva.

U Ukrajini postoje tri pravoslavne crkve ali samo jedna je, dosad, bila kanonski priznata od ostale pravoslavne braće – Ukrajinska pravoslavna crvka Moskovske patrijaršije.

To je crkva široko samostalna ali ipak, kao što i ime nagoveštava, u krajnjoj instanci odgovara Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Danas je Sinod u Istanbulu (nekadašnjem Konstantinopolju) odlučio da zaobiđe dozvolu kojom je 1686. godine RPC dato pravo da bira Kijevskog mitropolita, nakon što ga izaberu sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve.

Sinod je odlučio da ponovo uspostavi kancelariju vaseljenskog patrijarha u Kijevu, kao i da kanonski vrati u poziciju lidere šizmatičkih ukrajinskih crkva – Filareta Denisenka i Makarija Maletića, kao i njihove sledbednike.

„To je legalizacija šizme“, odmah je reagovala RPC.

„Ovaj potez Konstantinopolja je prelazak crvene linije a katastrofalan udarac globalnom jedinstvu pravosljavnih“, kaže Aleksandar Volkov, portparol patrijarha moskovskog i cele Rusije, Kirila.

 

IZVOR-MONDO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *