20:44 , среда , 20 март 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / REPUBLIKA SRPSKA: PREDUZEĆA BEZ ZAPOSLENIH!?

REPUBLIKA SRPSKA: PREDUZEĆA BEZ ZAPOSLENIH!?

Čak 1.169 poslovnih subjekata nije imalo zaposlene radnike, a od tog broja 284 je ostvarilo dobitak, navodi se u podacima o poslovnim subjektima koji su predali finansijske izvještaje za prethodnu godinu.
 097889

Kako navode iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), ukupna dobit ovih subjekata za prošlu godinu zbirno je iznosila oko 7,5 miliona KM, dok je u 2015. godini ta cifra bila oko 4,5 miliona KM.

Prema riječima Vladimira Blagojevića, portparola Privredne komore Republike Srpske, većina poslovnih subjekata bez zaposlenih radnika se odnosi na preduzeća koja su u procesu likvidacije ili stečaja, a čija procedura dugo traje.

„Kada govorimo o firmama koje su bez zaposlenih ostvarile dobit, tu se radi o nečemu što je za kontrolne organe. Firma da bi poslovala mora imati zaposlene, posebno ako pričamo o ozbiljnom prihodu koji su pojedine firme ostvarile. Nemoguće je da neke firme realizuju veće prihode bez zaposlenih nego neke sa radnicima. Dakle, ove firme posluju u sivoj zoni i direktno predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim onim kompanijama koje poštuju zakone i plaćaju svoje obaveze“, pojašnjava Blagojević.

Iz Poreske uprave Republike Srpske poručuju da Zakonom o privrednim društvima, kao i drugim propisima koji regulišu njihov status i rad, nije propisana obaveza privrednog društva s ograničenom odgovornošću da mora zaposliti radnika.

Izvor: Nezavisne novine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *