13:38 , петак , 19 јул 2019
Početna / SVIJET / RPC: CARIGRAD NE MOŽE DA BUDE CENTAR PRAVOSLAVNE CRKVE

RPC: CARIGRAD NE MOŽE DA BUDE CENTAR PRAVOSLAVNE CRKVE

Carigradska patrijaršija je izgubila pravo da se zove centrom za koordinaciju za cijelu pravoslavnu crkvu, izjavio je predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.

– Nalazimo se pred novom crkovnom stvarnošću: više nemamo jedinstveni centar za koordinaciju u pravoslavnoj crkvi i moramo da budemo vrlo svjesni toga. Carigradska patrijaršija se kao takav centar samouništila – naglasio je mitropolit Ilarion u intervjuu za ruski Prvi kanal.

On je podsjetio da su tokom nekoliko decenija Moskovska patrijaršija i druge pomjesne crkve učestvovale u pripremi Svepravoslavnog sabora, njihovi predstavnici i poglavari dolazili su na zasjedanja koja je organizovala Carigradska patrijaršija.

– Ali upadom u kanonske granice druge pomjesne crkve, legitimizujući raskol, ona je izgubila pravo da se zove koordinacionim centrom za pravoslavnu crkvu – istakao je mitropolit.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Carigradska patrijaršija odustane od preduzetih koraka, mitropolit Ilarion je naveo da „mogućnost za pokajanje uvijek ostaje, iako logika nedavnih postupaka ne podrazumijeva neke korake u suprotnom smjeru“.

– Ali mi se i dalje nadamo da će taj razum pobijediti – zaključio je on.

Zbog odluke Carigrada da počne sa odobravanjem autokefalnosti nekanonske crkve u Ukrajini, što je Ruska pravoslavna crkva nazvala raskolom, Sinod Ruske pravoslavne crkve objavio je da prekida dijalog sa Carigradskom patrijaršijom. Odluku Carigrada da povuče akt iz 1686. godine o predaji Kijevske mitropolije u nadležnost Moskovske patrijaršije Sinod Ruske pravoslavne crkve nazvao je kanonski ništavnom i u njoj je vidio uticaj politike. Prekid odnosa tiče se čitave kanonske teritorije Ruske pravoslavne crkve, uključujući Ukrajinu i Belorusiju.

Izvor: Sputnjik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *