7:30 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / SVIJET / SAVJET EVROPE ZAPRIJETIO RUSIJI ISKLJUČENJEM

SAVJET EVROPE ZAPRIJETIO RUSIJI ISKLJUČENJEM

Rusija bi mogla da bude isključena iz članstva u ustavnim organima Savjeta Evrope, ukoliko ne obnovi isplatu doprinosa za budžet te organizacije do sredine 2019. godine, izjavio je u srijedu generalni sekretar Savjeta Evrope Turbjorn Jagland.

Prema njegovim riječima, neuplaćivanje doprinosa u protekle dvije godine daje osnove za sankcije Rusiji. Komitet ministara Savjeta Evrope mogao bi da obustavi članstvo Rusije u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i u samom Komitetu.

U junu 2019. godine isteći će dvije godine od posljednje uplate Rusije u budžet Savjeta Evrope, rekao je Jagland.

„Apsolutno je nedopustivo trpeti da zemlja koja je i dalje ovde nije platila doprinose. Ne može se biti član polovično, to bi bila katastrofa za čitavu konvenciju“, naveo je Jagland.

U slučaju izlaska Rusije iz organizacije, Jagland namerava da predstavi korigovanu varijantu budžeta Saveta Evrope.

Predstavnicima Rusije je 2014. godine oduzet niz ovlašćenja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope zbog stava o Krimu. Moskva je saopštila da ne može da radi u takvim uslovima, obustavila je učešće na sjednicama, a od 2016. godine ne šalje dokumente za akreditovanje članova svoje delegacije.

U junu 2017. godine Rusija je saopštila da obustavlja dio uplata u budžet Savjeta Evrope, sve dok se njenoj delegaciji ne obnove ovlašćenja u punom obimu.

IZVOR: SPUTNJIK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *