6:56 , четвртак , 25 април 2019
Početna / REPUBLIKA SRPSKA / SDS FORMIRAO IZBORNE LISTE ZA NSRS I PARLAMENT BIH

SDS FORMIRAO IZBORNE LISTE ZA NSRS I PARLAMENT BIH

Glavni odbor SDS-a formirao je danas izborne liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH za predstojeće izbore.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da ova stranka ima kvalitetne kandidate za predstojeće opšte izbore, koji zajedno sa koalicionim partnerima, „mogu da pobijede i donesu promjene u Srpskoj“.

„Donijećemo promjene koje će privoljeti mlade da ostanu na ovim prostorima, jer Republika Srpska nije stvarana da bi je napuštali Srbi, nego da oni u njoj žive slobodno“, rekao je Govedarica novinarima u Banjaluci nakon sjednice Glavnog odbora stranke.

On je poručio građanima Republike Srpske da će poštovati različita mišljenja i da niko neće imati problema sa SDS-om niti sa bilo kojom drugom političkom organizacijom koja bude sjedila u Vladi Srpske, nakon, kako kaže, njegove i pobjede Mladena Ivanića na izborima za predsjednika Srpske, odnosno srpskog člana Predsjedništva BiH.

Govedarica je rekao da su nosioci izbornih lista SDS-a za Narodnu skupštinu Srpske iz izborne jedinice jedan Milan Tubin, izborne jedinice dva Miladin Stanić, izborne jedinice tri Davor Šešić, izborne jedinice četiri Zoran Vidić, izborne jedinice pet Nebojša Marić.

Nosilac liste SDS-a iz izborne jedinice šest Tomica Stojanović, izborne jedinice sedam Kostadin Vasić, izborne jedinice osam Darko Babalj i izborne jedinice devet Branko Butulija.

Kada je riječ o izbornim listama za Parlamentarnu skupštinu BiH, Govedarica je rekao da će Dragan Mektić biti nosilac liste za izbornu jedinicu jedan, Mirko Šarović za izbornu jedinicu tri, dok će nosilac liste za izbornu jedinicu dva biti Mladen Bosić ili Obren Petrović o čemu će odluka biti donesena u narednim danima.

Govedarica je rekao da očekuje da će SDS na predstojećim izborima osvojiti pet mandata u parlamentu BiH, čime bi ponovio rezultat iz 2014. godine.

On je dodao da je Glavni odbor SDS-a dao podršku podršku počasnom predsjedniku PDP-a Mladenu Ivaniću za funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, te dodao da je uvjeren u njegovu i svoju izbornu pobjedu.

Govoreći o televizijskom duelu sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, Govedarica smatra da je taj politički duel nepotreban, jer je Dodik kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, a on za predsjednika Republike Srpske.

„Moj protivkandidat je Željka Cvijanović i želim sa njom da vodim debatu o programskim načelima i programima sa kojima izlazimo pred građane“, rekao je Govedarica.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućem obustavljanju naredne tranše MMF-a zbog najavljenog povećanja plata u Srpskoj u relanom i jednom sektoru i odluke federalne Vlade da poveća budžet za 14 miliona KM zbog novog Zakona o pravima boraca, potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da nije iznenađen stavom MMF-a, jer je u ovakve aranžmane nemoguće ići bez razgovora sa njima.

Šarović kaže da budžeti „ne mogu funkcionisati bez MMF-a“ i da su se u pismu namjere obavezali da će limitirati broj zaposlenih u javnom sektoru, ali i ograničiti povećanje plata.

On je dodao da podržava povećanje plata, ali na način koji je potpuno transparentan i koji bi odgovarao mogućnostima Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *