7:37 , понедељак , 20 мај 2019
Početna / BIJELJINA / SREDSTVIMA VLADE NABAVLJENE KAMERE ZA ZAŠTITU LOVIŠTA I HRANILICE

SREDSTVIMA VLADE NABAVLJENE KAMERE ZA ZAŠTITU LOVIŠTA I HRANILICE

Lovačko udruženje „Semberija“ Bijeljina je za 5.000 KM, dobijenih od Vlade Republike Srpske, nabavilo sedam kamera za zaštitu lovišta i dvije automatske hranilice za divljač, rekao je Radenko Božić, predsjednik ovog udruženja koje naredne godine obilježava 100 godina rada.

On je naveo da se kontrola lovišta u 17 lovačkih sekcija vrši sada sa devet kamera koje se pomjeraju na različite lokacije, jedna hranilica je postavljena u dijelu gdje lovci uzgajaju divlje svinje, a druga u lovište tokom zimskog perioda.

Božić navodi da je lovište u Semberiji veoma bogato, a u toku je lov na fazansku i srneću divljač, kao i predatora.

Prema njegovim riječima, godišnje se na ovom području odstrijeli po dvadesetak srna i srndaća, čija je brojnost na ovom području izuzetno povećana, do te mjere da se često dešavaju saobraćajne nezgode u kojima srneća divljač strada na putevima.

Božić kaže da je jedna srna i danas pregažena u udesu koji se dogodio u semberskom selu Dragaljevac.

„Tamo gdje ima plemenite divljači, ima i predatora, čija je brojnost u Semberiji u ekspanziji posljednjih 10 godina, od kada se vrši vakcinacija lisica putem bacanja mamaca iz aviona po lovištima u BiH“, ističe Božić.

On kaže da je zbog toga posljednje dvije godine povećan broj lovnih dana na predatore, koji se love samo organizovano, u grupama od 20 i više lovaca.

Božić navodi da je tokom lovne 2017/18. godine na ovom području odstrijeljeno 11 šakala i 85 lisica.

Lovačko udruženje „Semberija“ Bijeljina okuplja 1.000 lovaca, a među njima je i 14 žena.

Izvor: Agencije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *