12:40 , недеља , 25 август 2019
Početna / VIJESTI / STUDENTI SVAKO VEČE VRIŠTE KAKO BI SE RIJEŠILI STRESA

STUDENTI SVAKO VEČE VRIŠTE KAKO BI SE RIJEŠILI STRESA

Studenti u četvrti Flogsta u univerzitetskom gradu Upsala u Švedskoj svako veče u 10 sati otvaraju prozor svoje sobe i vrište iz sveg glasa kako bi se oslobodili stresa.

Ova tradicija je počela sedamdesetih godina prošlog veka, a danas je postalo normalno da ljudi iz administracije fakulteta podsjećaju studente kada i gdje treba da vrište.

Mnogi vjeruju da se prvo kolektivno vrištanje dogodilo na Lund univerzitetu nakon što su studenti pogledali dokumentarac u kome je objašenjeno terapeutsko dejstvo vrištanja. Oni su, prirodno, željeli da isti metod upotrebe za smanjenje stresa pred ispit.

Praksa kolektivnog vrištanja pokazala se popularnom i ubrzo je stigla i do Upsala univerziteta gdje se pretvorila u tradiciju koja je bila aktuelna do devedesetih godina. Na inicijativu voditelja studentskog radija 2006. godine vrištanje je ponovo ušlo u modu.

Danas gotovo da ne prođe dan školske godine da neko od studenata u 22 sata ne pusti svoj glas iz bijesa zbog obaveza na fakultetu ili jednostavno zato što se tako dobro zabavi.

IZVOR: AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *