4:26 , уторак , 20 август 2019
Početna / ISTAKNUT / TOKOM PROTESTA ZBOG CIJENA GORIVA U SRPSKOJ SANKCIONISANA 284 VOZAČA

TOKOM PROTESTA ZBOG CIJENA GORIVA U SRPSKOJ SANKCIONISANA 284 VOZAČA

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) su u prethodna tri dana, u kojima su organizovane blokade saobraćaja zbog cijene goriva sankcionisali 284 osoba za prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

I danas apeluju na građane koji svakodnevno učestvuju u javnim okupljanjima u znak protesta zbog cijene naftnih derivata, da to rade u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i na mjestima koja su odlukom grada ili opštine određena kao mjesta na kojima je moguće okupljanje građana.

Policijski službenici MUP-a RS, kako se naglašava, neće dozvoliti blokadu magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva, jer se obustavom saobraćaja i blokadom puteva ometa normalno putovanje građana zbog čega oni izražavaju nezadovoljstvo. Takođe, ometa se i normalno funkcionisanje službi kao što su služba hitne pomoći, vatrogasna služba, policija i druga vozila.

Osim toga, ovakav način obustave saobraćaja i blokada puteva je, kako dodaju, u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom okupljanju u RS, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o javnom redu i miru u RS.

Zakonom o javnom okupljanju predviđena je novčana kazna od 500 do 1.500 KM za osobe koje sprječavaju nesmetan prolazak vozilima policije, hitne pomoći i vatrogasnim vozilima i organizuju javno okupljanje na magistralnim, regionalnim i lokalnim putevima na način kojim se ugrožava bezbjednost saobraćaja, dok je predviđena kazna za pravne subjekte od 3.000 do 9.000 KM.

– Policijski službenici će u skladu sa zakonskim odredbama i policijskim ovlašćenjima, sankcionisati sve osobe koje se ogluše na njihova naređenja i ne prestanu sa činjenjem prekršaja. Takođe, zakonom je predviđena i mogućnost lišavanja slobode osobe zatečene u vršenju prekršaja, ukoliko postoje okolnosti koje ukazuju da će ponoviti prekršaj ili dovršiti pokušaj prekršaja, kao i mogućnost privremenog oduzimanja predmeta (vozila) koja služe kao sredstva izvršenja prekršaja – upozoravaju iz MUP RS.

I ističu da građani RS imaju pravo na mirno okupljanje i izražavanje zadovoljstva ili nezadovoljstva na javnom mjestu, ali da pritome ne smije doći do ugrožavanja prava drugih građana i ometanja javnog saobraćaja.

Izvor: Srpskainfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *