9:10 , уторак , 26 март 2019
Početna / BIJELJINA / U SIGURNOJ KUĆI OD POČETKA GODINE BORAVILO 11 ŽRTAVA NASILJA

U SIGURNOJ KUĆI OD POČETKA GODINE BORAVILO 11 ŽRTAVA NASILJA

U Sigurnoj kući u Bijeljini je od početka godine boravilo 11 žrtava nasilja u porodici, među kojima je petoro djece, rekla je aktivista Fondacije „Lara“ Mirzeta Tomljanović.


„Od početka godine 11 žrtava nasilja u porodici boravilo je u Sigurnoj kući. Ono što je alarmantno je da je među njima petoro maloljetnika, odnosno pretežno su u pitanju majke sa djecom“, rekla je Tomljanovićeva.

Ona kaže da se na „Larin“ broj SOS telefona 1264, u prosjeku godišnje javi oko 500 žrtava porodičnog nasilja, te da se ne javljaju samo žrtve sa područja Bijeljine nego i okoline kojima je 055 pozivni broj telefona.

Tomljanovićeva kaže da su žrtve najčešće starosti od 30 do 40 godina, da se podjednako javljaju žene iz grada kao i sa sela, a u prosjeku nasilje trpe od jedne do pet godina kada se odluče da progovore o nasilju.

Ona je istakla da se javljaju i one žrtve koje progovore tek nakon 10 ili čak 30 godina zlostavljanja.

Žene koje prijavljuju nasilje najčešće imaju završenu srednju stručnu spremu, ali se javljaju i visokoobrazovane žene, kao i one sa završenom osnovnom školom.

Sigurna kuća Fondacije „Lara“ otvorena je 2012. godine i ima smještajne kapacitete za boravak 15 osoba – 13 odraslih i dvoje djece.

Izvor. AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *