23:52 , уторак , 19 март 2019
Početna / SVIJET / UKRAJINSKA VOJSKA NA NIVOU NAJVIŠE BORBENE GOTOVOSTI

UKRAJINSKA VOJSKA NA NIVOU NAJVIŠE BORBENE GOTOVOSTI

Ukrajinska vojska dovedena je u stanje najviše borbene gotovosti, saopštila je pres-služba ukrajinskog Ministarstva odbrane. Rusija je zatražila vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti. NATO prati situaciju.

U saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane navodi se da je odgovarajuća naredba usvojena na osnovu odluke Savjeta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o uvođenju ratnog stanja u zemlji.

Osim toga, u stanje najviše borbene gotovosti podignuta je i Služba bezbjednosti Ukrajine.

„Povećane su kontraobavještajne mjere kako bi se na teritoriji Ukrajine spriječile druge provokacije obavještajnih službi Rusije i destabilizacija situacije u zemlji“, ističe se u saopštenju.

Napetosti između Rusije i Ukrajine nastala je povodom situacije u Azovskom moru. Brodovi ruske obalske straže su zaplijenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Ruska strana je upotrijebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave.

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbjednosti.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su-25, prenijeli su ruski mediji.

Zbog te situacije u Ukrajini je zatraženo uvođenje ratnog stanja, a Rusija je zakazala vanrednu sjednicu SB Un za 11.00 časova po njujorškom vremenu, prenio je Tass.

 

IZVOR-RTRS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *