8:27 , уторак , 20 август 2019
Početna / REGION / USVOJEN „TIJANIN ZAKON“, DOŽIVOTNA ROBIJA ZA SILOVATELJE I UBICE DECE

USVOJEN „TIJANIN ZAKON“, DOŽIVOTNA ROBIJA ZA SILOVATELJE I UBICE DECE

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova „za“. Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije „Tijana Jurić“.

Usvajanju „Tijaninog zakona“, koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice dece, prisustvovali su Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, čiju je inicijativu za ovaj zakon potpisima podržalo gotovo 159.000 građana i Ivan Jovanović, novinar Blica, javlja dopisnik RTS-a.

Osim vladajuće većine „Tijanin zakon“ glasovima su podržali i radikali, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i još dva poslanika opozicije – Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim rečima, potpisima podržali građansku inicijativu.

Poslanici su usvojili i izmene zakona o krivičnom postupku.

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

U skladu sa inicijativom Fondacije „Tijana Jurić“ predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom – za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o sprečavanju korupcije kojim se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost.

Nova zakonska rešenja daju prava Agenciji da u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera, koji, stupajući na dužnost, moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i imovinu svojih supružnka, dece, roditelja, braća i sestara.

Agencija ima pravo na uvid u bankarske račune funkcionera, a za ostala lica i povezana lica, ako postoji sumnja, potrebna je njihova saglasnost.

Usvojene su izmene zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, zakona o izvršenju krivičnih sankcija i zakona o krivičnom postupku.

Skupština Srbije usvojila je više finansijskih ugovora, među kojima je i o zajmu za kredit za izgradnju dela auto-puta na deonici Preljina-Požega. Reč je o 445 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke.

Potvrđen je i ugovor o zajmu za kredit za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad – Subotica.

 

IZVOR-RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *