14:53 , четвртак , 22 август 2019
Početna / BIH / USVOJEN ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KRIVIČNOM POSTUPKU

USVOJEN ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KRIVIČNOM POSTUPKU

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH čime je sprovedena odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa ovim zakonom.
Dom naroda prošle sedmice usvojio je navedene zakonske izmjene i dopune, u kojima su sadržani amandmani koje su odvojeno predložili klubovi hrvatskih i srpskih delegata u Domu naroda.

Ovim amandmanima sprovedena je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa preciziranjem rokova i norme za primjenu specijalnih istražnih radnji.

Veći broj izmjena odnosi se na tehnička pitanja, ali ono što je suštinski mijenjano je pitanje okončanja istrage i obustave postupka, te je precizirano da ni istraga ni postupak ne mogu trajati beskonačno nego su određeni rokovi u kojima treba da budu preduzete određene radnje.

Ukoliko se u tim rokovima ne podigne optužnica, a ne postoje drugi razlozi ili prepreke za to istraga se može obustaviti, ali obustavljanje istrage ne znači okončanje istrage nego ukoliko se pojave novi dokazi istraga se može obnoviti.

Riješeno je i pitanje imuniteta koji se više ne može davati za krivična djela za koje je zaprijećena kazna zatvora duža od 10 godina, dok je precizirano i da će se za predmete koji su u toku primjenjivati dosadašnji zakon.

Rok Ustavnog suda za sprovođenje odluke u vezi sa Zakonom o krivičnom postupku istekao je još u decembru prošle godine, kao i dodatnih šest mjeseci koliko je Ustavni sud dao parlamentu BiH za usklađivanje zakona sa ovom odlukom.

Na izmjenama ovog zakona insistirala je i međunarodna zajednica, koja je tražila da on bude usklađen sa evropskim standardima.

Delegacija EU u BiH, zajedno sa šefovima misija zemalja članica u BiH, ranije je upozorila da je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku u Domu naroda parlamenta BiH izuzetno važno za dalji napredak zemlje na putu ka EU.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj – Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH, te Sporazuma o zajmu između BiH i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u opštini Stari Grad, Sarajevo.

Ovim je završena današnja hitna sjednica Predstavničkog doma.

 

IZVOR-AGENCIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *