• VIJESTI, REGION
  • 06:57
  • 25 / 12 / 2019
RASTE NAPETOST IZMEĐU BEOGRADA I PODGORICE
  • 547
  • 0

RASTE NAPETOST IZMEĐU BEOGRADA I PODGORICE

Beogradski list "Večernje novosti",piše kako su srpske obavještajne službe došle do podataka da postoji veliki rizik da Crna Gora postane najagilniji eksponent "meke moći" NATO, a prije svega SAD.

Beogradski "Večernje novosti", navode da su o svemu obaviješteni državni organi Srbije. Naime, prema tvrdnjama tog lista državni i vojni vrh Crne Gore posljednjih mjeseci povlačio je niz poteza u saradnji sa NATO, čime je ova država postala dio regionalne sajberinfrastrukture Alijanse u regionu.

Navodno je glavna okosnica tog djelovanja saradnja Podgorice, Tirane i Prištine, a cilj joj je, kako se ističe, djelovanje protiv Srbije, ali i Rusije. "Novosti" još navode i da je Podgorica naglo ojačala informatičke kapacitete države, u čemu im je pomogao Zapad.

"Prava meta može biti samo Beograd, jer Srbija nastoji da saradnjom sa Rusijom i Kinom realizuje važne energetske, ekonomske, vojne i bezbjednosne interese", objašnjava visoko pozicionirani sagovornik "Novosti" iz bezbjednosnih struktura.

"Za SAD, Crna Gora je ključni saveznik u regionu i izvršilac američkih interesa na Balkanu, gdje, prema njihovom viđenju, Rusija pokušava da obnovi svoj uticaj. Zato je u toku intenziviranje saradnje Crne Gore i SAD u oblasti suzbijanja hibridnih prijetnji, kroz zajedničke aktivnosti crnogorskih i američkih sajbertimova", dodaje taj sagovornik.

Sagovornik "Novosti" podsjeća i na to da je Crna Gora najmlađa članica i da ne može da pomogne NATO u borbenim operacijama, ali zato je na putu da postane poligon za postavljanje "antihibridnog štita" na Balkanu. 

To podrazumijeva i razvijanje kapaciteta kojima bi, kako bi ojačala svoju poziciju u Briselu i Vašingtonu, mogla da se uključi i u eventualnu kampanju protiv Srbije, pišu "Novosti".

"Crna Gora, pod NATO kišobranom, nema realnih razloga da bude zabrinuta za svoju bezbjednost, pa ni da se brani od neprijateljskih sajber napada. Podgorici ne prijeti niko iz regiona, a posebno ne iz Srbije ili BiH. To dodatno podgrijava mogućnost da se, pod maskom odbrane, iza svega krije širenje "meke moći" NATO i SAD prema Srbiji", objašnjava sagovornik "Novosti".

 

Svoj angažman u "antihibridnom štitu" zvanična Podgorica je ozvaničila proljetos pristupanjem evropskom Centru izuzetnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama. Sa SAD je u međuvremenu postignut dogovor o obuci, u čijem sklopu je elitni tim američke komande za sajberodbranu, predvođen Dejvidom Luberom, boravio u Crnoj Gori. 

Sastavni dio aranžmana je i nabavka vojne i informatičke opreme i radarskih sistema. U ovom paketu Crnoj Gori je stigla i donacija od osam miliona evra namijenjenih suzbijanju sajber prijetnji.

Analitičari smatraju da su odnosi između Beograda i Podgorice dodatno zaoštreni nakon nedavnog sastanka u Tirani, na kojem je Milo Đukanović odbio Vučićevu inicijativu o "malom Schengenu". 

IZVOR: AGENCIJE

Komentari