• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:08
  • 25 / 12 / 2019
“RADNICI OSTALI ZAROBLJENI”: SVJEDOCI EKSPLOZIJE ISPRIČALI ŠTA JE PRETHODILO STRAVIČNOJ DETONACIJI
  • 560
  • 0

“RADNICI OSTALI ZAROBLJENI”: SVJEDOCI EKSPLOZIJE ISPRIČALI ŠTA JE PRETHODILO STRAVIČNOJ DETONACIJI

Kada je plin krenuo da curi, sa njim je vjerovatno curio i tečni azot, te su se samo poslije nekoliko sekundi zaledila ulazna vrata pumpe i nisu mogla da se otvore. Kada su radnici shvatili da ne mogu da izađu, pobjegli su u stražnje prostorije, a potom izašli kroz prozor.

 

Ovako pričaju svjedoci jučerašnje eksplozije pumpe u blizini graničnog prelaza Šepak u Zvorniku, prilikom koje je nestradala jedna osoba, a osmoro je povrijeđeno, opisali su trenutke koji su prethodili strahovitom prasku.

Sve je počelo, kažu, kada je automobil slučajno udario u tanker za točenje plina.

– Jedan čovjek je došao na benzinsku pumpu da naspe gorivo ili da nešto kupi, te je izašao iz svog automobila. Kada se vratio do vozila, pokrenuo je vozilo, prešao preko trotoara i udario u cijev plina – ispričao je za Srpskainfo Alija Alić poslije eksplozije.

Od udara se, kaže, oštetila cijev i plin je počeo da curi.

– Za samo nekoliko trenutaka pumpa se nije vidjela od plina. Neki vozači su se zaustavljali i vraćali unazad, a neki su čak prolazili kroz taj plin. Sigurno je skoro 40 minuta curio plin prije eksplozije – kaže Alić.

Svjedoci navode da saobraćaj za to vrijeme nije bio prekinut, da su se ljudi opušteno kretali pored i oko pumpe i da je tragedija mogla biti spriječena da je odreagovano na vrijeme, da je saobraćaj zaustavljen i da je ljudima rečeno da se sklone od objekta.

U jednom trenutku čuo se zvuk turiranja, a onda je došlo do eksplozije, toliko jake da su se, prema svjedočenju mještana, tresle kuće i u okolnim selima. Šta bi se dogodilo sa radnicima pumpe da su ostali unutar objekta, niko ne smije ni da razmišlja, jer je benzinska stanica doslovno sravljena sa zemljom.

 

Prema saopštenju iz PU Zvornik, dojavu su dobili tek u 10.40, kada je sve bilo kasno, kada je došlo do eksplozije.

Ruševine su zatrpale čovjeka koji je dozivao u pomoć, a niko od prisutnih nije smio da priđe.

– Prišli smo jedan momak, policajac i ja, izvukli smo ga iz automobila i ubacili u policijsko vozilo – kazao je jedan od svjedoka novinarima Srpskainfo.

Društvene mreže juče su preplavili snimci i fotografije sa lica mjesta. Okrvavljeni ljudi, srča, ruševine, oštećenje na okolnim kućama, veliki broj policajaca, vatrogasaca i ljekara i svedoka koji su nijemo posmatrali nesvakidašnju scenu, mogli su se vidjeti na zabilježenim kadrovima.

U eksploziji je nastradao Zoran Avramović (49) iz Jarebica kod Loznice, a na desetine njih je povrijeđeno. U teškom stanju se nalazi A.K, koji je priključen na aparat za mehaničku ventilaciju.

Po Avramovića je bilo kobno to što je, vidjevši dimnu zavesu, zaustavio automobil i izašao na ulicu da vidi šta se desilo. Nesrećni čovek je, inače, radio u Slovačkoj, a u rodni kraj je došao kako bi sa svojima proveo praznike.

IZVOR: SRPSKAINFO

Komentari